Warning: sprintf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/navysports.gr/httpdocs/wp-content/themes/seek/assets/libraries/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 252

Άκης Τσαλίκης: “Συνεχίζουμε με πολύ υψηλούς στόχους”

Πριν από λίγες ημέρες ο Άκης Τσαλίκης ανανέωσε την θητεία του στην προεδρία του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης μαζί με το σύνολο σχεδόν των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο navysports.gr μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και όσα πρόκειται να γίνουν από δω και πέρα, λόγω των πολύ υψηλών στόχων που έχουν τεθεί από τη διοίκηση του Ν.Ο.Θ…

Του Κώστα Τουτσίδη

Πριν από λίγες ημέρες ο Άκης Τσαλίκης ανανέωσε την θητεία του στην προεδρία του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης μαζί με το σύνολο σχεδόν των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο navysports.gr μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και όσα πρόκειται να γίνουν από δω και πέρα, λόγω των πολύ υψηλών στόχων που έχουν τεθεί από τη διοίκηση του Ν.Ο.Θ…

Οι επιτυχίες των προηγούμενων χρόνων σε όλους τους τομείς οδήγησαν στην απόφαση ότι δεν έπρεπε να αλλάξει η σύνθεση του διοικητικού σχήματος του ομίλου όπως μας είπε ο πρόεδρος του Ν.Ο.Θ στο ξεκίνημα της συζήτησής μας:

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει…

“Παρέμεινε το ίδιο συμβούλιο που υπήρχε στην προηγούμενη θητεία και δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει κάποια αλλαγή παρά μόνο λόγω φόρτου εργασίας κάποιων μελών. Κατά τ άλλα ήταν πολύ πετυχημένη η προηγούμενη θητεία μας γιατί καταφέραμε πολλά σε όλα τα επίπεδα”.

Πολυνίκης ο Ν.Ο.Θ στην κωπηλασία. Πολλές προηγούμενες διοικήσεις προσπάθησαν αλλά…

Αμέσως μετά την ανάδειξη του Ν.Ο.Θ ως πολυνίκη του Πανελληνίου πρωταθλήματος κωπηλασίας για το 2016 στην καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία όλης της ομάδας

Η επιτυχία της ανάδειξης του Ν.Ο.Θ ως πολυνίκη του πανελληνίου πρωταθλήματος μετά από 23 ολόκληρα χρόνια δεν θα μπορούσε να μην είναι το κορυφαίο γεγονός της προηγούμενης χρονιάς:

“Στην κωπηλασία που είναι και το αρχαιότερο τμήμα του ομίλου, γίναμε πολυνίκες μετά από 23 χρόνια, κάτι εξαιρετικά σημαντικό που το χάρηκε όλος ο όμιλος. Ήταν ένας στόχος που είχαν βάλει πολλές διοικήσεις μέχρι τώρα αλλά δεν είχαν καταφέρει να τον πετύχουν. Είμαστε πολύ περήφανοι και για το πανελλήνιο πρωτάθλημα αλλά και για τον αριθμό των αθλητών μας που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες. Τα κατάφεραν πάρα πολύ καλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και σε Πανευρωπαϊκό και σε Βαλκανικό. Έχουμε τουλάχιστον εννιά αθλητές στην εθνική ομάδα που είχαν παγκόσμια διάκριση σε διάφορες κατηγορίες. Ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρηθούν τα κεκτημένα και φέτος γιατί ο ανταγωνισμός υπάρχει και είναι μεγάλος. Εκτός από τα Γιάννενα και ο Βόλος πάει πολύ καλά και είναι πολύ δυνατός και το πρωτάθλημα θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι όπως οι τραυματισμοί. Εμείς αυτό που κάνουμε σαν διοίκηση και οι έφοροι και οι προπονητές είναι να εργαζόμαστε για να κατεβάσουμε μια πολύ δυνατή ομάδα και να διατηρηθούμε στην κορυφή”. 

Σε ότι αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν με τους υγρούς στίβους προπονήσεων για την κωπηλασία ο πρόεδρος του Ν.Ο.Θ επισήμανε:

“Τα προβλήματα με τους χώρους για προπονήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Έχουμε κάποια εναλλακτική λύση στη Βόλβη μαζί με τον Ι.Ο.Θ. Φέτος ήμασταν σχετικά τυχεροί με την κατάσταση της θάλασσας καθώς έγιναν προπονήσεις στο νερό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη βελτίωση της τεχνικής των πληρωμάτων. Εάν χρειαστεί πάντως μπορεί για κάποιο διάστημα να πάνε οι αθλητές μας και σε άλλο περιβάλλον όπως η λίμνη της Καστοριάς για να προετοιμαστούν”.

Πλώρη για Τόκιο Με Μπόζη – Κλωναρίδου

Μπορεί να μεσολαβούν πάνω από τρία χρόνια μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, όμως ο σχεδιασμός ήδη ξεκίνησε στο Ν.Ο.Θ με το δίδυμο της ιστιοπλοΐας στα 470 Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου να είναι στο επίκεντρο:

Η ελπίδα του Ν.Ο,Θ για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου

“Σε ότι αφορά την ιστιοπλοΐα τριγώνου κι εκεί τα πράγματα πάνε καλά. Έχουμε πολλούς καλούς αθλητές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτή τη στιγμή το κορυφαίο πλήρωμα μας είναι η Μαρία η Μπόζη και η Ραφαηλίνα η Κλωναρίδου που κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο 470 Νεανίδων, όπως είχαν κάνει και το 2015 που κέρδισαν ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη. Τη χρονιά εκείνη είχαν κερδίσει και το Πανευρωπαϊκό. Είναι αθλήτριες υψηλού επιπέδου και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ο στόχος είναι να κερδίσουν κατ αρχήν τη πρόκριση για τη χώρα και να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Αν δουλέψουν με τη συνέπεια που δουλεύουν μέχρι τώρα είμαι αισιόδοξος ότι θα πάνε καλά γιατί το ταλέντο τους περισσεύει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι Ολυμπιακές καμπάνιες είναι πάρα πολύ ακριβές και πρέπει να υποστηριχθούν οικονομικά από υπερκείμενους φορείς του ομίλου όπως είναι η ομοσπονδία και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Εκεί υπάρχουν τα αντικειμενικά προβλήματα της μειωμένης χρηματοδότησης από το κράτος και πρέπει να αναζητηθούν ιδιώτες χορηγοί που δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Ο Ναυτικός Όμιλος θα βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του και λίγο παραπάνω αλλά είναι ένα μικρό τμήμα βοήθειας αυτό που μπορεί να προσφέρει ο όμιλος και αφορά την ηθική συμπαράσταση την τεχνογνωσία και την παροχή υλικών”.

Ελληνική παράδοση που πρέπει να συνεχιστεί η ιστιοπλοΐα.

Ο Ν.Ο.Θ είναι μια πραγματική “κυψέλη” που βγάζει συνεχώς νέους ιστιοπλόους όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του:

“Στα πανελλήνια πρωταθλήματα είχαμε πολλά μετάλλια και το τμήμα δείχνει μια ζωντάνια. Υπάρχουν πολλά παιδιά που ενδιαφέρονται για την ιστιοπλοΐα στις ακαδημίες και διδάσκονται πράγματα για την ιστιοπλοΐα που εγώ θα έλεγα ότι έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία. Είναι μια παράδοση που πρέπει να τη συνεχίσουμε. Όπως μαθαίνουν τα παιδιά ξένες γλώσσες θα πρέπει να μαθαίνουν και την ιστιοπλοΐα. Εάν θέλει κάποιο παιδί να κάνει πρωταθλητισμό είναι κάτι άλλο”.

Από το Πανευρωπαϊκό του 2016 στη διεκδίκηση του Παγκόσμιου του 2019 στην Ανοιχτή Θάλασσα.

Μετά το Πανευρωπαϊκό ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας του 2016 που διοργάνωσε ο Ν.Ο.Θ, η διοίκηση του έβαλε πλώρη για το παγκόσμιο του 2019:

Μπροστά στο σκάφος του το Oxygono με το οποίο κατέκτησε το 2016 6η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και 2η θέση στην κατηγορία των ερασιτεχνών.

“Σε ότι αφορά την ανοιχτή θάλασσα είχαμε τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Πόρτο Καρράς, όπου είχαμε ρεκόρ συμμετοχών σε επίπεδο μεγάλων σκαφών αλλά και σε επίπεδο χωρών. Είναι κάτι πολύ σημαντικό που θα γραφτεί στην ιστορία του παλμαρέ του συμβουλίου ανοιχτής θάλασσας. Μας έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε στο μέλλον άλλη μια πολύ μεγάλη διοργάνωση που όπως είπα και στην τελετή απονομής πρόθεσή μας είναι να διεκδικήσουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019. Ήδη το αίτημα μας το έχουμε καταθέσει εγγράφως αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί το Νοέμβριο του 2017”.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και γενικότερα τις διοργανώσεις ανοιχτής θάλασσας στη χώρα μας, καθώς ο Άκης Τσαλίκης είναι και εκπρόσωπος της επιτροπής ανοιχτής θάλασσας στο Δ.Σ της Ε.Ι.Ο:

“Στην ανοιχτή θάλασσα καταφέραμε εδώ και πολλά χρόνια να υπάρχουν διοργανώσεις που είναι πολύ δημοφιλείς και στο εξωτερικό απ όπου υπάρχουν και πολλές συμμετοχές. Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά σε ότι αφορά τον αριθμό σκαφών που συμμετέχουν σε αγώνες σε σχέση με τον πληθυσμό της Τα σκάφη είναι πάνω από 700. Στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας μπορεί να τρέχουν και αθλητές οι οποίοι να είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές ή Ολυμπιονίκες άνθρωποι που μπορεί να ξοδεύουν πολλά λεφτά για την προετοιμασία του σκάφους τους και των υλικών, αλλά υπάρχει και ένα επίπεδο καθαρά ερασιτεχνικό οι άνθρωποι δηλαδή που το έχουν ως αναψυχή να βγουν μ ένα ιστιοφόρο που πληροί κάποιες μίνιμουμ προδιαγραφές και να κάνουν έναν αγώνα”.

“Φέτος στην Κέρκυρα έχουμε μια σημαντική διοργάνωση στις αρχές Ιουλίου, καθώς θα γίνει μια φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος για σκάφη maxi στα 70 πόδια. Θα είναι πολύ μεγάλα σκάφη για τα Ελληνικά δεδομένα, οι ομάδες θα είναι επαγγελματικές και το θέαμα συναρπαστικό. Θα είναι ο μεγαλύτερος αγώνας του 2017 στη χώρα μας στην ανοιχτή θάλασσα”.

Χωρίς καμιά επιχορήγηση από τη Γ.Γ.Α τα δύο παγκόσμια “470” και Tornado που διοργανώνει φέτος ο Ν.Ο.Θ

Το 2017 είναι για το Ν.Ο.Θ άλλη μια χρονιά πρόκληση καθώς μεταξύ όλων των άλλων θα έχει την ευθύνη της διοργάνωσης δύο παγκοσμίων πρωταθλημάτων στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά ο Άκης Τσαλίκης δήλωσε:

“Σε διοργανώσεις πιστεύω ότι συνολικά, όχι μόνο ο Ν.Ο.Θ αλλά και άλλοι όμιλοι στην Ελλάδα και η ομοσπονδία έχουν πάρει μεγάλες διοργανώσεις. Τα παλιότερα χρόνια ήταν πιο εύκολα γιατί τότε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όχι μόνο ενέκρινε αλλά και χορηγούσε διοργανώσεις αλλά και τώρα γίνονται πολλά. Για τα παγκόσμια πρωταθλήματα 470 και Tornado που διοργανώνει φέτος ο Ν.Ο.Θ, η Γενική Γραμματεία δεν δίνει ούτε ένα ευρώ. Το μόνο που έκανε η Γ.Γ.Α ήταν ένα γράμμα προς του υπουργείο τουρισμού μήπως εκείνο μπορέσει και επιχορηγήσει αυτές τις διοργανώσεις λόγω του ότι προβάλλουν τη χώρα διεθνώς. Έτσι κι αλλιώς θα συγκεντρωθεί στη χώρα μας γι αυτούς τους αγώνες ένας πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών και μάλιστα σχετικά υψηλής εισοδηματικής τάξης”.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι είπε ο Άκης Τσαλίκης στην κάμερα του navysports.gr για τα παγκόσμια “470” και “Tornado” που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη.

Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα και οι υπάρχουσες διοργανώσεις… 

Πρόσφατα μετά το τέλος του κυπέλλου Μεγάλου Αλεξάνδρου που διοργάνωσε ο Ν.Ο.Θ, ο Άκης Τσαλίκης κάλεσε σε συνεργασία όλους τους ομίλους για να στηριχθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο η διοργάνωση με Ολυμπιακές κατηγορίες:

“Η διοργάνωσή του κυπέλλου Μεγάλου Αλεξάνδρου αυτή σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Ν.Ο.Θ για να φιλοξενεί τις Ολυμπιακές κατηγορίες ξεκινώντας απ τα optimist και πηγαίνοντας στα Laser 4.7 που όλοι οι όμιλοι τα καλλιεργούν. Αυτό όμως έχει να κάνει με την ανάπτυξη. Μεγάλη αξία έχει όμως να συμμετάσχουν και μεγαλύτεροι αθλητές που είναι από 20-35 ετών οι οποίοι συνεχίζουν να ασχολούνται με το άθλημα. Στα δικά μου τα χρόνια παλιότερα υπήρχε αυτό στη Θεσσαλονίκη. Κάναμε τότε διασυλλογικούς με 16 πληρώματα 470. Τώρα εκτός από το Ν.Ο.Θ κανένας άλλος όμιλος δεν έχει 470 εκτός απ τα δύο μικτά πληρώματα που έχουμε εμείς μαζί με τον Ο.Φ.Θ και τον Ι.Ο.Θ. Δεν υπάρχουν FINN, Tornado δεν υπάρχουν Nacra δεν υπάρχουν windsurf. Κάποτε υπήρχαν. Εμείς θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε το κύπελλο Μεγάλου Αλεξάνδρου και να προσπαθούμε παρόλο που όλα αυτά κοστίζουν αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε όλοι μαζί η ιστιοπλοΐα να μην σταματάει στις κατηγορίες ανάπτυξης αλλά να συνεχίζεται και στις Ολυμπιακές κατηγορίες γιατί αυτές δίνουν το κύρος”.

Δεν παρέλειψε φυσικά να επισημάνει και προβλήματα που στερούν από τους Θεσσαλονικείς στενότερη επαφή με τη θάλασσα και άμεση πρόσβαση σ αυτήν για να κάνουν ναυταθλητισμό.

“Όσον αφορά τη σχέση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα το ότι δεν υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στο παραλιακό μέτωπο έχει την εξήγηση του και δεν είναι το οικονομικό, παρόλο που παίζει κι αυτό το ρόλο του. Το κυρίως πρόβλημα είναι ότι σε όλο αυτό το παραλιακό μέτωπο δεν υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα. Το μόνο σημείο είναι εκεί που βρίσκονται ο Ο.Φ.Θ και ο Ι.Ο.Θ και μάλιστα χωρίς να ανταποκρίνεται σε διεθνείς προδιαγραφές. Εάν κάποιος για παράδειγμα πέσει στη θάλασσα δεν υπάρχει σημείο στο παραλιακό μέτωπο για να βγει έξω”.

Σημαντική είναι όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ν.Ο.Θ και η δουλειά που γίνεται με τα σχολεία και έρχονται οι μαθητές σε επαφή με την κωπηλασία και την ιστιοπλοΐα.

“Κάναμε προτάσεις στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και στην περιφέρεια. Παράλληλα οργανώνουμε επισκέψεις σχολείων στον όμιλο για να μάθουν τα παιδιά τα αθλήματα της κωπηλασίας και της ιστιοπλοΐας. Γίνονται κι άλλες προσπάθειες όπως αυτή του Ο.Φ.Θ με την παράκτια κωπηλασία που είναι ένα άθλημα το οποίο κι εμείς θέλουμε να το καλλιεργήσουμε. Δεν μπορείς να κυνηγάς σαν κράτος όποιον θέλει να έχει ένα σκάφος. Η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα και θα έπρεπε να διευκολύνεται αυτός που θέλει να έχει ένα σκάφος. Δεν είναι ένδειξη πλούτου ένα σκάφος ιστιοπλοΐας. Υπάρχει ο πλούσιος που μπορεί να έχει το μεγάλο σκάφος, υπάρχει όμως και αυτός που δεν είναι πλούσιος αλλά επειδή ο παππούς του είχε μια βάρκα, θέλει να συνεχίσει την παράδοση κι έχει ένα σκάφος για να κάνει ιστιοπλοΐα”.

Πρωτοπόρος ο Ν.Ο.Θ στην ιστιοπλοΐα για ΑμεΑ

Ο σύλλογος των ΑμεΑ “Αρμενίζοντας τη ζωή” που λειτουργεί εντός του Ν.Ο.Θ αποτελεί μια πολύ σημαντική δράση που μεταξύ των άλλων φέρνει σε επαφή με την ιστιοπλοΐα άτομα με αναπηρίες.

“Αυτό που γίνεται στο Ν.Ο.Θ με την ιστιοπλοΐα για ΑμεΑ οφείλεται αποκλειστικά στην προσπάθεια του μέλους μας του Άκη Μακρή. Ο ίδιος χρηματοδοτεί και παράλληλα βρίσκει και χορηγούς οι οποίοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτό που γίνεται με τα ΑμεΑ. Ο χώρος μας εδώ στο Ν.Ο.Θ προσφέρεται γι αυτή τη δραστηριότητα και θέλουμε να δημιουργήσουμε επίσης κι άλλες υποδομές γι αυτούς τους ανθρώπους όπως πιο άνετα προσβάσιμους χώρους υγιεινής”.

Βαριά τετράκωπος γυναικών για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο με τρεις αθλήτριες του Ν.Ο.Θ;

Οι αλλαγές που έγιναν στις κατηγορίες των Ολυμπιακών αγώνων με τις αποφάσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας κωπηλασίας φέρνουν το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης μπροστά στην πιθανότητα να έχει – αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε – διπλή εκπροσώπηση, σε ιστιοπλοΐα και κωπηλασία. Τι λέει γι αυτό ο πρόεδρος του;

“Θα είναι μια ευτυχής συγκυρία εάν γίνει αυτό. Τρεις αθλήτριες μας, παγκοσμίου επιπέδου έχουν το σωματότυπο που τις ευνοεί να συμμετέχουν στη βαριά τετράκωπο. Εάν τα καταφέρουν παράλληλα και τα κορίτσια της ιστιοπλοΐας (Μπόζη – Κλωναρίδου) στα 470,  θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε πετύχει σαν όμιλος κάτι τέτοιο, δηλαδή διπλή εκπροσώπηση. Εμείς θα δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Στην κωπηλασία πάντως ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής Σάκης Αθανασιάδης είναι ένας καταξιωμένος προπονητής που μπορεί να πάει ψηλά την εθνική ομάδα”.

Μπορεί τα αγωνιστικά πεπραγμένα και οι μεγάλες διακρίσεις να είναι αυτά που ξεχωρίζουν, ωστόσο υπάρχουν και πράγματα που αφορούν τις εγκαταστάσεις  του Ν.Ο.Θ και υλοποιήθηκαν από την παρούσα διοίκηση. Δύο τέτοια έργα όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του ομίλου, είναι η εγκατάσταση φυσικού αερίου σε όλο το κτιριακό συγκρότημα καθώς και η ολοκλήρωση της πυροσβεστικής υποδομής.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ορέστης Γερμανός: «Ο Κοντίδης είναι το είδωλο μου»

Ο Ορέστης Γερμανός είναι ένας πολλά υποσχόμενος ιστιοπλόος ο οποίος στα 17 του χρόνια δείχνει να έχει όλο το μέλλον μπροστά του...

You May Like

Close