ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ»

Του Κώστα Τουτσίδη

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής Ιστιοπλοϊας δήλωσε στο navysports.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος ενώ δεν έκρυψε την πεποίθηση του ότι είναι εφικτή η κατάκτηση δύο μεταλλίων στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016. Παράλληλα αναφέρθηκε στις φετινές αγωνιστικές επιτυχίες αλλά και στο πώς η ομοσπονδία οργανώθηκε έγκαιρα και πέτυχε να αναχαιτίσει στο μέτρο του δυνατού την οικονομική κρίση.

Δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο "βλέπει" ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ο
Δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο “βλέπει” ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ο

                                                 Του Κώστα Τουτσίδη

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής Ιστιοπλοϊας δήλωσε στο navysports.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος ενώ δεν έκρυψε την πεποίθηση του ότι είναι εφικτή η κατάκτηση δύο μεταλλίων στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016. Παράλληλα αναφέρθηκε στις φετινές αγωνιστικές επιτυχίες αλλά και στο πώς η ομοσπονδία οργανώθηκε έγκαιρα και πέτυχε να αναχαιτίσει στο μέτρο του δυνατού την οικονομική κρίση.

Κύριε Δημητρακόπουλε πόσο έχει επηρεάσει τη δική σας ομοσπονδία η γενικότερη οικονομική κρίση που επικρατεί στη χώρα;

Οπωσδήποτε είναι δύσκολα τα πράγματα. Εμείς όμως είχαμε την τύχη τα πανελλήνια πρωταθλήματα μας να έχουν ολοκληρωθεί προ των δεσμεύσεων από τα capital control και επίσης να γίνουν και όλες οι αποστολές μας στο εξωτερικό. Τώρα μας έμειναν δύο παγκόσμια πρωταθλήματα που θα γίνουν το Νοέμβριο. Ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη να δοθεί άδεια και να εκταμιευτεί ένα ποσό για να μπορέσουν να πάνε σ΄αυτά οι αθλητές μας και να διεκδικήσουν εκεί τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν του χρόνου.

Για πόσους αθλητές μιλάμε;

Κοιτάξτε δεν είναι εποχές για να σπαταλάμε λεφτά. Θα πρέπει οι αθλητές που θα πάνε να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κι όχι απλά να συμμετέχουν για αυτό θα γίνει επιλογή. Για παράδειγμα στην κατηγορία των ΦΙΝΝ δεν φαντάζομαι να έχουμε πάνω από μια συμμετοχή. Ο πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στην Ολυμπιάδα. Τα μετάλλια δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσα και από την ποιότητα και από την ποσότητα των αθλητών έρχονται.

Είστε πολλά χρόνια επικεφαλής στην Ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία και ζήσατε πολλές καταστάσεις και ευχάριστες και δύσκολες. Οι δυσκολίες που δημιουργούνται τελευταία και απορρέουν από την οικονομική κατάσταση σας έφεραν ποτέ σε σημείο να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε την προσπάθεια;

Με τις δυσκολίες που υπάρχουν πρέπει κανείς να παλεύει και να τις ξεπερνάει κι όχι να εγκαταλείπει. Ωστόσο για να είμαι ειλικρινής σ΄ εμάς ακόμη δεν είναι η κατάσταση τραγική. Όλα βέβαια έχουν κάποιο αντίκτυπο αλλά προσπαθήσαμε οι απώλειες να είναι οι μικρότερες δυνατές και βάση αποτελεσμάτων το έχουμε πετύχει. Κάναμε μια μεγάλη μείωση προσωπικού και μειώσαμε πολύ τα διοικητικά έξοδα και τα έξοδα των προπονητών. Επίσης στα ελληνικά πρωταθλήματα κάνουμε όλες τις κατηγορίες στο Γιουρολύπμ. Άλλο είναι να γίνουν 10 κατηγορίες μια φορά όπου αντί για 1 θα σου στοιχίσουν 1,5 στο σύνολο κι άλλο να κάνεις 10 ξεχωριστά πρωταθλήματα που θα σου στοιχίσουν 10. Το άριστο βέβαια είναι να γίνονται ξεχωριστά αλλά κάνοντας τα και μαζί δεν είναι μεγάλη η απώλεια. Αν υπολογίσουμε ότι για να γίνουν οι αγώνες μετακινούνται από όλη την Ελλάδα από τους ομίλους σκάφη, τρέιλερ, φουσκωτά κλπ, αντί να μετακινηθούν 10 φορές μετακινούνται μία κι αυτό μειώνει πάρα πολύ το κόστος. Παράλληλα περιορίσαμε και τις συμμετοχές μας σε παγκόσμια συνέδρια κλπ. Το ότι δεν εκπροσωπείται η χώρας μας σ΄ένα συνέδριο δεν είναι και κάτι τόσο τρομερό.

Η αγωνιστική σεζόν που ολοκληρώνεται μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη;

Εκείνο που είναι πάρα πολύ παρήγορο είναι ότι είχαμε πάρα πολύ καλή συγκομιδή από τις προσπάθειες των νέων παιδιών κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μέλλον και μας δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία καθώς δεν θα πρέπει να βλέπουμε μόνο το παρόν και παρελθόν. Για παράδειγμα θα αναφέρω ενδεικτικά ότι στα 470 πήραμε τη 2η θέση στο παγκόσμιο στα κορίτσια και την 5η θέση στα αγόρια. Είχαμε 4η και 7η θέση αντίστοιχα στις κατηγορίες τους σε παγκόσμια από τον Παπαδημητρίου και τον Παναγιωτίδη, στα 420 είχαμε επίσης 2η και 4η θέση. Στο παγκόσμιο των εφήβων είχαμε 2η θέση, στα Όπτιμιστ, που είναι και η βάση μας, στα Ευρωπαϊκό πήραμε την 1η θέση στα αγόρια και τη 2η θέση στα κορίτσια. Αυτό δεν το έχει κάνει καμιά άλλη χώρα και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μόνο στην Ελλάδα τα Όπτιμιστ είναι 500. Στα 470 στους άνδρες πήραμε τη 3η θέση στην Ευρώπη και το ίδιο πλήρωμα πέρυσι είχε πάρει την 3η θέση στον κόσμο. Κι όλα αυτά είναι μόνο λίγα ενδεικτικά που σας ανέφερα. Στην κατηγορία των νέων κυρίως είμαστε συνεχώς μεταξύ των πρώτων και το μέλλον είναι ευοίωνο.

Η επόμενη χρονιά είναι Ολυμπιακή χρονιά. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε σαν ομοσπονδία;

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε δύο μετάλλια. Δεν ξέρω τι χρώμα θα έχουν. Εγώ πάντως θα τα προτιμούσα χρυσά. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες αλλά σίγουρα χρειάζεται και ο παράγοντας τύχη. Γιατί σ΄εμάς δεν είναι μια απόσταση 100 μέτρων να τη διανύσουμε και τελειώσαμε. Στην ιστιοπλοϊα παίζει ρόλο ο αέρας που θα φυσάει την ώρα του αγώνα. Και ο αέρας καμιά φορά είναι περίεργος.

Είστε ικανοποιημένοι σαν ομοσπονδία από εισροή «νέου αίματος» στο άθλημα, δηλαδή από παιδιά που εντάσσονται σε κάποιους ομίλους και θέλουν να ασχοληθούν με την ιστιοπλοϊα;

Υπάρχει πολύ μεγάλη εισροή παιδιών. Και υπάρχει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Ότι πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν αυτοσκοπό τους να γίνουν πρωταθλητές. Οι διακρίσεις έρχονται και μέσα από την ποσότητα. Για παράδειγμα μέσα από 100 παιδιά κάποιοι θα βγουν πολύ καλοί και θα διακριθούν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που περιβάλλεται από Θάλασσα. Είναι πολύ καλό για τα παιδιά να μάθουν τη Θάλασσα και να μάθουν να ταξιδεύουν. Να πάρουν κάποια στιγμή ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος που είναι φτηνό και δεν έχει και έξοδα – ο αέρας είναι δωρεάν- να πάρουν την οικογένεια τους και να γυρίσουν το Αιγαίο το Ιόνιο και τα νησιά. Το πάν είναι να μάθεις ιστιοπλοϊα.

Υπάρχει πάντως η άποψη ότι η ιστιοπλοϊα είναι ακριβό άθλημα εσείς τι λέτε γι αυτό;

Στο αγωνιστικό κομμάτι υπάρχει κόστος γιατί υπάρχουν μετακινήσεις καύσιμα κλπ αλλά το κόστος αυτό δεν βαρύνει τους ίδιους τους αθλητές αλλά τους ομίλους και την ομοσπονδία. Για παράδειγμα ένα σωστικό σκάφος που συνοδεύει σε αγώνες και προπονήσεις καίει 20 λίτρα καύσιμο την ώρα και είναι μέσα στο νερό για 5-6 ώρες άρα μιλάμε για 100 με 120 λίτρα την κάθε φορά κι αυτό για ένα μόνο φουσκωτό.

Πρόεδρε τέλος θα θέλαμε τη δική σας άποψη για την νέα αυτή προσπάθεια που ξεκινάμε με το navysports.gr

Δεν μπορώ να μην ευχηθώ ολόψυχα να έχετε επιτυχία στην προσπάθεια σας. Θα ασχοληθείτε με δύο θαλάσσια αθλήματα όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη προβολής. Χαίρομαι πολύ που θα μπορέσουν μέσα από σας να προβάλλονται οι δραστηριότητες μας και θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ «ΕΝΩΝΩ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ»

Του Παναγιώτη Στεφάνου Ο Νίκος Κακλαμανάκης, κάνει ποδαρικό στο navysports.gr! Μπαίνει με το δεξί στην ιστοσελίδα μας και ενώνει τη φωνή του με τη δική μας. Για σωστή προβολή της ιστιοπλοϊας και της κωπηλασίας, για ψύχραιμη ενημέρωση, για μια πορεία με ούριο άνεμο.
Close