Warning: sprintf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/navysports.gr/httpdocs/wp-content/themes/seek/assets/libraries/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 252

Από τον Καλαμποκίδη στη Μπεκατώρου

Στο πέρασμα των ετών, από το 1908 εως σήμερα, τέσσερις άνθρωποι της ιστιοπλοΐας κατάφεραν να πάρουν την ελληνική σημαία στα χέρια τους, μπαίνοντας ως σημαιοφόροι, πρώτοι σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων…

Colage ΣημαιοφοροιΣτο πέρασμα των ετών, από το 1908 εως σήμερα, τέσσερις άνθρωποι της ιστιοπλοΐας κατάφεραν να πάρουν την ελληνική σημαία στα χέρια τους, μπαίνοντας ως σημαιοφόροι, πρώτοι σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Γιώργος Καλαμποκίδης το 1948 στο Λονδίνο, ο διάδοχος Κωνσταντίνος το 1960 στη Ρώμη, ο Ηλίας Χατζηπαυλής στο 1980 στη Μόσχα και ο Νίκος Κακλαμανάκης το 2000 στο Σίδνεϊ. Η Σοφία Μπεκατώρου, γράφει το όνομά της ως πέμπτη σε αυτή τη λίστα, κάνοντας όλους τους ανθρώπους του χώρου κάτι παραπάνω από περήφανους.

Το navysports.gr, σας παρουσιάζει τους τέσσερις που προηγήθηκαν και φυσικά τη Σοφία που έρχεται…

Ο Γιώργος Καλαμποκίδης, υπήρξε ο πρώτος ιστιοπλόος που εισήλθε ως σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηταν το 1948, στο Λονδίνο, όταν ως αθλητής του Αρη, έμπαινε με βήμα ταχύ στο στάδιο της βρετανικής πρωτεύουσας! Κατετάγη 10ος στην κατηγορία «Σταρ» και ασφαλώς έμεινε στην ιστορία.

Το 1960, στη Ρώμη, πρώτος στο στάδιο μπαίνει ο διάδοχος του Κωνσταντίνοςελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνος. Μόλις 20 ετών, τότε, ο Κωνσταντίνος, έχοντας πάθος για την ιστιοπλοϊα κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Διετέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων από το 1964 εώς το 1973, όταν και εξέπεσε του αξιώματός του, μετά από σχετικό δημοψήφισμα. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, με το σκάφος Νιρεύς και με πλήρωμα τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γεώργιο Ζαΐμη χάρισαν το μοναδικό μετάλλιο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 και μάλιστα χρυσό συμμετέχοντας στην κατηγορία Dragon της ιστιοπλοΐας, αφήνοντας δεύτερη την Αργεντινή και τρίτη την Ιταλία. Σήμερα, στα 76 του, ιδιωτεύει ως μόνιμος κάτοικος της χώρας μας, εξακολουθώντας να ασχολείται με το αγαπημένο του άθλημα, περνώντας αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο του στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδας.

ΧατζηπαυλήςΤο 1980, στη Μόσχα, ήταν η σειρά του Ηλία Χατζηπαυλή. Γεννήθηκε το 1949 στο Μικρολίμανο, όπου και μεγάλωσε. Σχετικά μεγάλος, στην ηλικία των 16 ετών, μυήθηκε στην ιστιοπλοΐα, έχοντας περάσει από την κωπηλασία στο ΝΑΣ. Για μια εικοσαετία, από το 1960 ως το 1980, κυριάρχησε στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Στους αγώνες του Μονάχου φόρεσε το χρυσό στο στήθος έστω και για λίγο, αφού του το πέρασε στο λαιμό, ο νικητής, Γάλλος ιστιοπλόος, Σερζ Μαρί, αναγνωρίζοντας την αξία του. Άλλωστε, αν στην τελευταία ιστιοδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν έπεφτε ο άνεμος που τον οδήγησε στην ακύρωση, τότε θα είχε πάρει την πρώτη θέση. Στο παλμαρέ του συμπεριλαμβάνονται επίσης η τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1974, τα δύο ασημένια και το ένα χάλκινο μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες και η τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1981 με σκάφη τύπου Σταρ.

Το 2000, στο Σίδνεϊ, σημαιοφόρος γίνεται ο ‘’γιός του ανέμου’’, οΚακλαμανάκης Νίκος Κακλαμανάκης! Γεννήθηκε στη Βάρκιζα στις 19 Αυγούστου 1968 και ξεκίνησε από πολύ μικρός την ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Μistral. Το 1986 συμμετέχει για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα και παίρνει την τρίτη θέση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μistral νέων. Το 1989, παίρνει τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Φινλανδίας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης παίρνει την ένατη θέση και στην Ατλάντα το 1996 κατακτά το χρυσό μετάλλιο, όπου παίρνει και την προσωνυμία ‘’γιος του ανέμου’’ και ήταν και ο σημαιοφόρος της αποστολής. Στην επόμενη ολυμπιάδα το 2000 στο Σίδνεϊ πήρε την έκτη θέση και ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο, ασημένιο αυτή τη φορά. Μάλιστα, στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν αυτός που άναψε την ολυμπιακή φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το 1997 πάνω σε μια ιστιοσανίδα έκανε τον διάπλου του Αιγαίου από το Σούνιο στην Κρήτη σε δύο μέρες.

ΜπεκατώρουΚαι τώρα είναι η ώρα της Σοφίας Μπεκατώρου! Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 26 Δεκεμβρίου του 1977. Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα το 1985 στην κατηγορία Όπτιμιστ. Από τα Όπτιμιστ πέρασε στο μονοθέσιο σκάφος Europe όπου και παρέμεινε μέχρι το 1997. Είναι δις Ολυμπιονίκης (2004, 2008). Έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων (2000, 2001, 2002, 2003) κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο. Οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρεις φορές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470. Μετά την αποχώρηση της Αιμιλία Τσουλφά άλλαξε κατηγορία περνώντας στα σκάφη Ίνγκλινγκ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Σοφία, καλώς να εισέλθεις στο Ρίο…

 

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ξεκίνησε το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανοιχτής Θάλασσας - Τα αποτελέσματα της 1ης ημέρας

Ξεκίνησε σήμερα στο Πόρτο Καράς της Χαλκιδικής το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτής θάλασσας που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης. Οι συμμετοχές αποτελούν αριθμό ρεκόρ και ανέρχονται σε 73 ομάδες από 12 χώρες...

You May Like

Close