Του Κώστα Τουτσίδη
Το πενθήμερο 5-9 Οκτωβρίου είχα για 2η συνεχόμενη χρονιά την ξεχωριστή ευκαιρία να βρεθώ στην Αρχαία Ολυμπία για τις εργασίες του 3ου θερινού σχολείου αθλητικών συντακτών που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου.
Τα συναισθήματα από την παραμονή σ αυτόν τον ιερό τόπο και από τη διαμονή στις εγκαταστάσεις τις Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας πραγματικά πολύ έντονα. Ο αρχαιολογικός χώρος με το αρχαίο στάδιο, την παλαίστρα, το ναό του Δία, τον ναό της Ήρας όπου έκαιγε άσβεστη στην αρχαιότητα η ιερή φλόγα, το Φιλίππειο, το εργαστήριο του Φειδία, εκεί που κατασκευάστηκαν τα περίφημα γλυπτά που κοσμούσαν τους ναούς, αλλά και το θαύμα της γλυπτικής, ο Ερμής του Πραξιτέλη, προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Αντιλαμβάνεται κανείς από την πρώτη στιγμή το μεγαλείο του «αρχαίου αθάνατου πνεύματος» όπως λέει και ο Ολυμπιακός ύμνος, που μεταλαμπάδευσε τον πολιτισμό στα πέρατα της γης.
Εκεί στους πρόποδες του Κρόνιου λόφου, δίπλα ακριβώς στο χώρο όπου ενταφιάστηκε η καρδιά του βαρώνου Πιέρ Ντε Κουμπερντέν, (του ανθρώπου που οραματίστηκε και υλοποίησε την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων), κάθε χρόνο οι επαγγελματίες αθλητικοί συντάκτες, αλλά και η νέα γενιά που ετοιμάζεται να διαδεχθεί τους παλαιότερους, έχουν το καθιερωμένο ραντεβού τους.
Στη φετινή διοργάνωση αναλύθηκαν και συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν είτε σε σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία για τη δουλειά του αθλητικού συντάκτη, είτε στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική και κοινωνική κρίση η οποία έχει σοβαρότατο αντίκτυπο και στο χώρο του τύπου.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για το θέμα της προβολής των αθλημάτων εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Το γεγονός αυτό εμάς μας αγγίζει, ως ιστοσελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με τρία από τα αθλήματα του ναυταθλητισμού, ενώ μας
χαροποιεί παράλληλα το ότι αυτή η συζήτησε άνοιξε και ακούστηκαν πολλές απόψεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου έχει πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του να δώσει έμφαση στην καλύτερη προβολή των λεγόμενων «μικρότερων» αθλημάτων. Η πιο πρόσφατη μόλις την περασμένη άνοιξη στη Θεσσαλονίκη όπου με διοργανώθηκε με επιτυχία, σε συνεργασία του ΠΣΑΤ και του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης ημερίδα με θέμα την ενημέρωση και επιμόρφωση των αθλητικών συντακτών για την κωπηλασία και την Ιστιοπλοΐα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
Φέτος παρόντες στο 3ο θερινό σχολείο αθλητικών συντακτών ήταν μεταξύ πολλών άλλων ξεχωριστών προσκεκλημένων και οι Ολυμπιονίκες Λευτέρης Πετρούνιας και Κώστας Φιλιππίδης. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία της πρώτης γυναίκας μέλους του ΠΣΑΤ που ήταν παράλληλα και η πρώτη αθλητική συντάκτρια που μετέδωσε αγώνα ποδοσφαίρου.
Οι παλαιότεροι που ίσως διαβάζετε αυτό κείμενο και ίσως κάπου πάει το μυαλό σας… σωστά καταλάβατε. Μιλάμε για την Βάσω Μώραλη που ήταν εκεί και με τις παρεμβάσεις – επισημάνσεις της έδειξε σε όλους το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο αθλητικός συντάκτης υπό τις σημερινές συνθήκες.
Η Βάσω Μώραλη μοίρασε τον εργασιακό της βίο σε δύο χώρες καθώς μετά την Ελλάδα έφυγε για την Αυστραλία από όπου και συνταξιοδοτήθηκε . Στο κλείσιμο των εργασιών του 3ου θερινού σχολείου αθλητικών συντακτών η ίδια και ο σύζυγός της ο δημοσιογράφος Κώστας Γιωτάκης, προχώρησαν σε μια κίνηση που συγκίνησε πραγματικά και απέσπασε θερμότατο χειροκρότημα από όλους. Ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ένα συμβολικό ποσό κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια, στο ρεπορτάζ που θα βραβεύεται για την καλύτερη προβολή ενός «μικρού» αθλήματος.
Όλοι οι αθλητικοί συντάκτες που παρακολουθήσαμε τη φετινή διοργάνωση ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά και αρχίσαμε να μετράμε αντίστροφα περιμένοντας την ημέρα που η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της για να μας υποδεχθεί στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
*Οι φωτογραφίες είναι του βραβευμένου από τον ΠΣΑΤ φωτορεπόρτερ και μέλους του συνδέσμου, Βασίλη Κουτρουμάνου