Του Κώστα Τουτσίδη
Συναντήσαμε τον Βασίλη Πολύμερο στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία όπου μαζί με τη Χρύσα Μπισκιτζή ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου στο “4ο θερινό σχολείο αθλητικών συντακτών” που γίνεται εκεί κάθε χρόνο τη ίδια εποχή.
Η συζήτηση μας περιστράφηκε γύρω από αρκετά και σημαντικά θέματα για την ελληνική κωπηλασία όπως θα διαβάσετε παρακάτω, αλλά δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά παρά με την αποτίμηση του πρόσφατου Παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Σαρασότα των Η.Π.Α και την γενικότερη παρουσία της Ελληνικής εθνικής ομάδας με τον Βασίλη Πολύμερο να επισημαίνει:
«Η αποτίμηση από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαρασότα είναι θετική. Βρισκόμαστε σε μια μεταολυμπιακή χρονιά όπου πολλοί αθλητές θέλουν να ξεκουραστούν και πολλοί σταματάνε. Με την εμπειρία που έχω βλέποντας και οπτικά αλλά και τα αποτελέσματα στη Σαρασότα, ήταν από τα πιο δύσκολα μεταολυμπιακά παγκόσμια πρωταθλήματα. Πάρα πολλοί αθλητές παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες έμειναν και δεν θέλησαν να κάνουν αυτό το break και ήταν πάρα πολύ υψηλό το επίπεδο. Για παράδειγμα στο τετραπλό το ελαφρύ που πήραμε το μετάλλιο, μετά το κόψιμο από την παγκόσμια ομοσπονδία της ελαφριάς τετρακώπου που ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα, φέτος ήταν πολύ πιο υψηλό το επίπεδο. Είδαμε να υπάρχουν αθλητές και από διπλά σκιφ και από τετράκωπες και υπήρχαν 17 συμμετοχές που είναι και ρεκόρ συμμετοχών για το τετραπλό. Άλλες φορές υπήρχαν 10-12 ή 13. 17 συμμετοχές και σε τόσο υψηλό επίπεδο πρώτη φορά.
Το ότι το τετραπλό σκιφ κατάφερε και πήρε το χάλκινο μετάλλιο που ήταν και το 5ο συνεχόμενο οφείλεται στο ότι έγινε καλή δουλειά όλη τη χρονιά και από τους αθλητές και από το προπονητικό τιμ. Κάποια παιδιά και συγκεκριμένα ο Γιάνναρος, ο Μαγδανής και ο Γιώργος Κόνσολας που αγωνίστηκε στο σκιφ, λόγω του ότι έχουν μεγαλώσει αρκετά θέλησαν να παρακολουθήσουν τις σχολές τους. Έτσι σε συνεννόηση πάντα με τον επικεφαλής προπονητή τον κ. Αθανασιάδη, έγινε μια άτυπη συμφωνία ότι θα τους δίνεται μια ημέρα για να μπορούν να παρακολουθούν κάποια μαθήματα αλλά θα παρακολουθούν και τα προπονητικά κοινόβια. Είδαμε ότι αυτά τα παιδιά πρωταγωνίστησαν και πάλι.
Σε ότι αφορά τα δύο διπλά σκιφ των κοριτσιών, το ελαφρύ και το βαρύ, η απόδοσή τους ήταν περίπου αυτή που ήταν και τη Λουκέρνη. Στατιστικά παρακολουθώντας τα τελεύταια 25-30 χρόνια τη Λουκέρνη, παρατήρούμε ότι η θέση που έχει ένα πλήρωμα στη Λουκέρνη είναι περίπου η θέση που έχει και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το ότι τα πληρώματα μας ήταν το ένα στην 11η και το άλλο στη 12η θέση ίσως να οφείλεται και στο ότι η Λουκέρνη είχε απόσταση χρονικά από το παγκόσμιο. Συνήθως η διοργάνωση στη Λουκέρνη γίνεται στα τέλη Ιουλίου και ακολουθεί το παγκόσμιο στα τέλη Αυγούστου. Φε΄τος το παγκόσμιο μεταφέρθηκε τέλη Σεπτεμβρίου και ίσως αυτό να έπαιξε ρόλο στην απόδοση των δύο διπλών».
«Ήταν σοκ για όλους μας η αποχώρηση της Ασουμανάκη»
Στο ρώτημα κατά πόσο έχει επηρεάσει η αποχώρηση της Σοφίας Ασουμανάκη σε ότι αφορά το διπλό το βαρύ τόνισε:

«Σίγουρα το διάστημα με την αποχώρηση της Ασουμανάκη ήταν ένα σοκ για όλους μας. Για την ομοσπονδία για τους προπονητές αλλά πολύ περισσότερο για την Κατερίνα Νικολαΐδου. Δεν έχει να κάνει με το ότι κάποιος δεν ήθελε να πάει η Σοφία στην Αμερική να σπουδάσει. Απλά δεν είχαμε προειδοποιηθεί . Πιστεύαμε πως ότι και να γίνει αυτό το διπλό θα προχωρούσε και θα είχε πορεία για το Τόκιο. Δυστυχώς τα πράγματα ξαφνικά εξελίχθηκαν διαφορετικά με την αποχώρηση. Η Αννέτα Κυρίδου φεύγοντας πέρυσι για την Αμερική είχε δηλώσει εγγράφως στην ομοσπονδία τις ευχαριστίες της για το ότι μέσω της εθνικής ομάδας κατάφερε να πετύχει την είσοδο της στο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο και γενικότερα όλο αυτό το άνοιγμα που έγινε στη ζωή της. Δήλωσε παρούσα σε όλα τα α τεστ καμπ και τις προκρίσεις της εθνικής ομάδας. Έτσι κι έγινε και γι αυτό ήταν ανοιχτή η πόρτα της εθνικής ομάδας και όταν γύρισε τον Ιούνιο ο κ. Αθανασιάδης δέχθηκε να τη δοκιμάσει και να δει τι γίνεται μ αυτή τη βάρκα. Στην κωπηλασία υπάρχουν πληρώματα που μπορεί να δέσουν αμέσως και πληρώματα που ενδεχομένως χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Η 8η θέση που πήρε η συγκεκριμένη βάρκα στη Λουκέρνη ήταν πολύ ενθαρρυντική αλλά και 12η θέση στη Σαρασότα δεν είναι άσχημη. Από την εικόνα που είχα εγώ απλά δεν απέδωσαν το αναμενόμενο αλλά είχαν τη δυνατότητα να έχουν καλύτερη απόδοση και να πάρουν καλύτερη θέση».
Μεσολαβούν ακόμα 2,5 χρόνια μέχρι τους Ολυμπιακούς του Τόκιο ωστόσο στο ερώτημα μας για το σχεδιασμό που υπάρχει για το διάστημα αυτό, με δεδομένο και το κόψιμο από τους Ολυμπιακούς αγώνες της ελαφριάς κατηγορίας των ανδρών, απάντησε:
«Η φετινή χρονιά ως μεταολυμπιακή είναι και για μας και για όλες τις χώρες χρονιά που μπορείς να δοκιμάσεις κάτι διαφοερτικό. Για παράδειγμα κάποιοι αθλητές που αγωνίζονταν στο διπλό σκιφ θέλουν να φύγουν από το διπλό σκιφ και τρέξουν στο σκιφ. Σίγουρα όμως από του χρόνου θα μπούμε σε ρότα Ολυμπιακών αγώνων. Θα φτιαχτούν κάποια πληρώματα χωρίς ωστόσο να είναι δεδομένο ότι αυτά θα είναι μέχρι το τέλος. Με τους ελαφριούς δεν ξέρω τι θα κάνουμε, έχουμε 5 ελαφριούς αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως να έχουμε και κάποιο πιο νεαρό που θα εμφανιστεί, οι θέσεις είναι μόνο 2 για ένα διπλό σκιφ. Στα κορίτσια έχουμε αυτή τη στιγμή μόνο τις δύο. Πάντως η προοπτική από δω και πέρα είναι για Ολυμπιακά σκάφη. Και η θέση της ομοσπονδία και των προπονητών είναι να φτιαχτούν Ολυμπιακά σκάφη γιατί αν προσπαθήσεις την προολυμπιακή χρονιά είναι πλέον αργά για να πάρεις πρόκριση.
«Σε δύο εβδομάδες το αργότερο ξεκαθαρίζει το τι θα γίνει με Αθανασιάδη»
Ρωτήσαμε τον Βασίλη Πολύμερο για το θέμα που προέκυψε με την αρχική παραίτηση του Σάκη Αθανασιάδη και τελικά όπως ο ίδιος ο προπονητής είπε, την παραμονή του «μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου και βλέπουμε..». Ο διοικητικός παράγοντας τις ΕΚΟΦΝΣ μας είπε για το θέμα:
«Είμαστε ακόμα στο βλέπουμε. Είμαστε σε μια φάση διαβουλεύσεων και τα πάντα είναι πιθανά. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω αν θα είναι η ίδια κατάσταση ή μια άλλη κατάσταση. Συνέβη αυτό που συνέβη το καλοκαίρι, εγώ δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από αυτή τη θέση αλλά τέλος πάντων έγινε ότι έγινε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το θέμα θα ξεκαθαρίσει. Πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί εμείς μάξιμουμ τέλος Οκτωβρίου ξεκινάμε τα εργομετρικά τεστ και την κοινοβιακή προετοιμασία οπότε δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο. Ότι είναι να γίνει θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το θέμα είναι ότι οι αθλητές γυρνώντας από το παγκόσμιο – με κάποιους μίλησα ήδη – θέτουν στόχους και όχι μόνο αυτοί αλλά και οι μικρότεροι, για τους Ολυμπιακούς και ξεκινάνε να προπονούνται οπότε πρέπει κι εμείς να είμαστε έτοιμοι απ όλες τις πλευρές και διοικητικά και προπονητικά έτσι ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά να ξεκινήσουν τη χειμερινή τους προετοιμασία».
Αναφορικά με τη βοήθεια που προσφέρει στην Ελλάδα από τη θέση που κατέχει στην παγκόσμια ομοσπονδία ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Τζιάνι Ποστιλιόνε ο Βασίλης Πολύμερος απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας τόνισε:
«Ο Ποστιλιόνε είναι ένας άνθρωπος που έχει τρομερές επαφές και γνωριμίες, είναι υπεύθυνος ανάπτυξης στην παγκόσμια ομοσπονδία και σίγουρα όταν κάτι χρειάζεσαι και δεν μπορείς να το έχεις επειδή δεν έχεις κάποια γνωριμία ή την άμεση επαφή με κάποιους ανθρώπους, ο Ποστιλιόνε μπορεί να σου βρει λύση σε οτιδήποτε. Από έναν φυσικοθεραπευτή, ένα κουπί μια βάρκα, ένα προπονητικό καμπ σε κάποιο μακρινό προορισμό που ενδεχομένως δεν έχεις καμιά επαφή. Είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να τον έχεις σύμμαχο πρέπει να τον έχεις μαζί σου».
«Στα Γιάννενα θα πρετοιμαστούν οι Καναδοί και θα γίνει το Πανευρωπαϊκό Νέων το 2019»
«Από μια μικρή συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο, στη Σαρασότα έγινε επικοινωνία και αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι σαν παράγοντας της παγκόσμιας ομοσπονδίας θα προωθήσει κάποιες χώρες στη χειμερινή προετοιμασία για το Σχοινιά. Παράλληλα για τα Γιάννενα οι Καναδοί που πήγαν πέρυσι έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον, λόγω του ότι του χρόνου είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών γυναικών στο Πλόβντιβ στη Βουλγαρία, να κάνουν πάλι στην Παμβώτιδα την προετοιμασία τους. Αυτή τη φορά δεν θα είναι 10 -15 άτομα αλλά 30 -40. Θα είναι η μεγάλη τους ομάδα. Πολύ μεγαλύτερη από αυτή των κάτω των 23 ετών. Επίσης τα Γιάννενα θα διοργανώσουν το 2019 το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων».
«Να διαφυλάξουμε το Σχοινιά ως Κόρη Οφθαλμού»
«Το Σχοινιά που είναι το μοναδικό μας κωπηλατοδρόμιο και φιλοξένησε και Ολυμπιακούς αγώνες πρέπει να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Η ομοσπονδία ξοδεύει αρκετά χρήματα για τη συντήρησή του και για να είναι λειτουργικό. Μας ενδιαφέρει κυρίως ο Σχοινιάς κι για τις ομάδες και λόγω κλίματος και λόγω εγκαταστάσεων. Προσπαθούμε τώρα να στήσουμε ένα δεύτερο γυμναστήριο έτσι ώστε με την εισροή ξένων ομάδων να υπάρχει ένας δεύτερος χώρος για να γυμναστούν. Παράλληλα να υπάρχει κι ένα γυμναστήριο μόνο για τη δική μαας ομάδα. Εάν και η πολιτεία βοηθήσει τότς εκεί μπορεί να γίνει κάτι πολύ καλύτερο. Επίσης το καλοκάρι είχαμε επαφές και με τους φορείς της Καστοριάς. Εκφράστηκε ενδιαφέρον πάλι μέσω του Ποστιλιόνε να έρθουν οι Κινέζοι να κάνουν προετοιμασία εκεί. Τι θα γίνει όμως με τους τοπικούς φορείς είναι ένα άλλο θέμα. Εννοώ για το αν μπορούν και δεν υπάρχουν κωλύματα».