Του Κώστα Τουτσίδη
“Η Σοφία Ασουμανάκη πήρε μια απόφαση για το μέλλον της και για τη ζωή της και της ευχόμαστε να της βγει σε καλό. Η πόρτα της Ελληνικής κωπηλατικής ομοσπονδίας θα είναι πάντα ανοιχτή γι αυτήν και το ξέρει, αλλά με τους κανόνες που βάζει η ομοσπονδία και ισχύουν για όλους τους αθλητές”.
Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ Γιάννης Καρράς μίλησε στο navysports.gr για το μεγάλο θέμα που προέκυψε με την ξαφνική απόφαση της Σοφίας Ασουμανάκη να αποχωρήσει απο την εθνική ομάδα για να περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού γι τις σπουδές της. Αναφορικά με το πως εξελίχθηκε η όλη ιστορία ο Γιάννης Καρράς τόνισε:
“Ενημερωθήκαμε κατά τη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος για το θέμα αλλά περιμέναμε να ολοκληρωθούν πρώτα οι αγώνες για να συζητήσουμε με τη Σοφία προκειμένου η αθλήτρια να μην επηρεαστεί στον αγώνα της. Τελικά μόλις χθες μπόρεσε να πραγματοποιηθεί το ραντεβού με τους γονείς της. Ο πατέρας της μας εξήγησε ότι υπήρχαν πολλές προτάσεις για τη Σοφία απ την Αμερική και κατέληξαν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο που θεώρησαν ότι είναι αυτό που της προσφέρει τα περισσότερα σε ότι αφορά ολοκληρωμένες σπουδές διαμονή κλπ. Όπως μας είπαν οι γονείς της πήραν σχετικές υποσχέσεις απ το πανεπιστήμιο ότι θα μπορεί να έρχεται στην Ελλάδα να αγωνίζεται με την εθνική. Η θέση της ομοσπονδίας είναι όμως ξεκάθαρη και συγκεκριμένη. Απ τη στιγμή που η Σοφία θέλει να είναι σε ομάδα με άλλη αθλήτρια (Νικολαΐδου) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών θα πρέπει να βρίσκεται εδώ. Δεν γίνεται ομάδα εξ αποστάσεως. Απ τη στιγμή που επέλεξε να φύγει δεν μπορεί να είναι σε ομάδα. Ωστόσο αφού όπως είπε θα κάνει στην Αμερική προπονήσεις και θα έρχεται στην Ελλάδα, μπορεί, εάν οι προπονητές της εθνικής αξιολογήσουν ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, να αγωνιστεί ατομικά στο σκιφ και όχι σαν ομάδα με άλλη αθλήτρια. Αυτή είναι η θέση της ομοσπονδίας με βάση τους κανόνες που ισχύουν για όλους”.
Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ αναφέρθηκε επίσης μετά από σχετικό ερώτημα μας και στην “αιμορραγία” της ελληνικής κωπηλασίας προς τις Η.Π.Α το τελευταίο διάστημα λέγοντας:
“Το πρόβλημα αυτό με τους αθλητές που φεύγουν για την Αμερική δεν το έχει μόνο η χώρα μας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Το έχουμε συζητήσει με την παγκόσμια ομοσπονδία αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε τρόπος να βρούμε κάποια λύση. Υπάρχει βέβαια απ τη μια πλευρά και το θέμα των σπουδών και του μέλλοντος των παιδιών καθώς τους προσφέρονται πολλά απ τους Αμερικανούς. Ωστόσο αυτό ισχύει μόνο όσο σπουδάζουν. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με το τέλος των σπουδών τους, εάν θέλουν να συνεχίσουν αθλητισμό σε πολύ υψηλό επίπεδο, οι πόρτες των Αμερικανικών πανεπιστημίων για προπονήσεις κλπ είναι κλειστές. Πρέπει από κει και πέρα μόνοι να αναζητήσουν τρόπους για να καλύψουν το κόστος της όποιας προετοιμασίας τους”.