Του Κώστα Τουτσίδη
Στο Τρακάι της Λιθουανίας η Ελληνική εθνική ομάδα κωπηλασίας Εφήβων – Νεανίδων κατάφερε να κατακτήσει δύο μετάλλια ένα ασημένιο και ένα χάλκινο ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει άλλη μία πολύ μεγάλη επιτυχία που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει θέληση όλα μπορεί να συμβούν.
Το τετραπλό σκιφ με τους Πέτρο Γκαϊδατζή, Γρηγόρη Σχιζοδήμο, Βασίλη Τσαλικίδη και Γιάννη Μαρόκο πήρε την 6η θέση στον μεγάλο τελικό έχοντας να ανταγωνιστεί πολύ πιο δυνατά πληρώματα από άλλες χώρες. Από πλευράς σωματότυπου αθλητών η Ελληνική βάρκα ήταν η πιο ελαφριά απ όλες, ωστόσο η θέληση και η δύναμη των τεσσάρων παιδιών τους βοήθησε να ξεπεράσουν αυτή τη διαφορά που είχαν από τους υπόλοιπους και να πετύχουν αυτή τη διάκριση που υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη.
Και οι τέσσερις αθλητές μας μιλώντας στο navysports.gr τόνισαν ένα πράγμα:
«θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα στον τελικό αν δεν είχαμε κόντρα τον καιρό. Στον τελικό μείναμε πίσω από χώρες που την προηγούμενη ημέρα ήμασταν μπορστά τους».
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της βάρκας ήταν ότι το πλήρωμα είχε την απαραίτητη χημεία που δημιούργησε τις προϋποθέσεις της επιτυχίας. Οι τέσσερις πρωταθλητές συμφώνησαν ομόφωνα και σ αυτό:
«Σε όλο το διάστημα από τότε που ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας είχαμε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας και ήμασταν δεμένοι σαν οικογένεια».
Συναντήσαμε τον Πέτρο Γκαϊδατζή στις εγκαταστάσεις του ομίλου του του Ν.Α.Ο. Κ.Θ και μας μίλησε γι αυτή την εμπειρία του στο παγκόσμιο που ήταν η πρώτη τόσο μεγάλη διοργάνωση στην οποία πήρε μέρος.
«Το παγκόσμιο πρωτάθλημα, δεν είχε καμιά σχέση με οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση πήρα μέρος μέχρι τώρα. Ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό» μας είπε και συνέχισε: «Συναντήσαμε εκεί τους καλύτερους αθλητές του κόσμου και ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος. Προφανώς για να πετύχεις και να φτάσεις ψηλά σε μια τέτοια διοργάνωση πρέπει να δώσεις το 110% των δυνατοτήτων σου σε κάθε κούρσα».

Αναφορικά με το πλήρωμα του τετραπλού τόνισε: «Ήμασταν ένα καινούργιο πλήρωμα όχι και τόσο δουλεμένοι σε σχέση με άλλα πληρώματα που είχαν πάρει μέρος και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ωστόσο μέσα σ αυτόν τον ενάμιση μήνα μέσα από τις προπονήσεις που κάναμε καταφέραμε να πετύχουμε αυτή τη διάκριση. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μας τον κ. Κοντομανώλη που μας στήριξε ήταν δίπλα μας κάθε μέρα σε κάθε μας προσπάθεια και αγωνιζόταν να μας κάνει καλύτερους».
Ο αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς συνέχισε λέγοντας:
«Σε ότι αφορά τα άλλα πληρώματα του παγκοσμίου, υπήρχαν πληρώματα που είχαμε δει τα αποτελέσματα τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δεν τα περιμέναμε τόσο καλά.. Όμως κι εμάς δεν μας περίμεναν αντίστοιχα γιατί ήμασταν καινούργιο πλήρωμα και καταφέραμε να κάνουμε την έκπληξη. Ήμασταν οι πιο μικροκαμωμένοι σε σχέση με όλους τους άλλους αθλητές και παρόλα αυτά τα καταφέραμε. Ο στόχος

μου από δω και πέρα είναι να προπονηθώ σκληρά για να ξαναβρεθώ στην εθνική ομάδα στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο και να πετύχω κάτι πολύ καλύτερο από αυτή την 6η θέση».
Η έφορος κωπηλασίας και Κανόε Καγιάκ του ΝΑΟΚΘ Θεοδώρα Κιφωνίδου αναφερόμενη στην επιτυχία του αθλητή της τόνισε:
«Μόνο καλά λόγια θα μπορούσα να πω για τον Πέτρο. Είναι ένα παιδί με ξεχωριστό ήθος ευγένεια και συνέπεια. Αυτά τα τρία στοιχεία τον ακολουθούν και στηρίζομαι πάνω σ αυτά για την εξέλιξη του Πέτρου, γιατί ελπίζω ότι αυτό που πέτυχε είναι μόνο η αρχή. Έχει να δώσει πάρα πολλά ακόμα γιατί είναι πολύ μικρός στην ηλικία. Πίσω από τον Πέτρο υπάρχουν δύο προπονητές ο Γρηγόρης Ερμείδης και ο Μάνθος Γκάρος που τον στηρίζουν και τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια καθώς και επίσης και η μητέρα του που καθημερινά υποστηρίζει με όλες τις της δυνάμεις την προπόνηση του. Ο όμιλος από την πλευρά του θα συνεχίσει να είναι δίπλα του και θα τον βοηθήσει να πετύχει πολλά ακόμα στο μέλλον».

Ο Αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών Βασίλης Τσαλικίδης αναφερόμενος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τον ανταγωνισμό και στην επιτυχία του τετραπλού σκιφ τόνισε:
«Το κλίμα στο παγκόσμιο ήταν πολύ καλό και οι υπόλοιπες χώρες ήταν πολύ δυνατές. Περιμέναμε ότι θα πάμε καλά αλλά η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε ότι θα μπορέσουμε να μπούμε στο Ά τελικό. Βλέπαμε τους αντιπάλους μας και λέγαμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για μας. Τελικά αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Στην πολύ καλή προετοιμασία που έγινε αναφέρθηκε ο Γιάννης Μαρόκος, αθλητής του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Κάναμε από την αρχή πολύ καλή προετοιμασία στην Καστοριά. Πιστεύω ότι έτσι όπως εξελίχθηκε για μας το παγκόσμιο πρωτάθλημα μας άξιζε κάτι παραπάνω αλλά δεν μας βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες στον τελικό».
Τέλος ο Γρηγόρης Σχιζοδήμος του Ο.Ε.Α. Ν.Α.Β δήλωσε: «Ήταν κάτι πολύ ωραίο και ξεχωριστό για μένα αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ήταν η 1η φορά που πήρα μέρος σε τέτοια διοργάνωση. Δεν πιστεύαμε από την αρχή ότι θα πάμε τόσο καλά αλλά μας βοήθησε σημαντικά το ότι ήμασταν με τα παιδιά μια οικογένεια και παράλληλα ότι το θέλαμε πολύ».
Μετά από τις απαραίτητες λίγες ημέρες ξεκούρασης ακολουθεί το Βαλκανικό πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη το Σεπτέμβριο όπου περιμένουν και οι τέσσερις αθλητές να δουν εάν και πως θα αγωνιστούν κάτι που θα κρίνουν οι προπονητές της εθνικής. Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα δύο από τα τέσσερα παιδιά ο Βασίλης Τσαλικίδης και ο Γιάννης Μαρόκος αλλάζουν στη συνέχεια ηλικιακή κατηγορία καθώς θα αγωνίζονται πλέον στην κατηγορία U23.