Warning: sprintf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/navysports.gr/httpdocs/wp-content/themes/seek/assets/libraries/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 252

Δημήτρης Δήμου: «Δεν θέλουμε να είμαστε μια κλάση για την ελίτ αλλά για όλους»

 Στο περιθώριο του παγκοσμίου πρωταθλήματος 470 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον πρόεδρο της διεθνούς κλάσης 470 Δημήτρη Δήμου…

Του Κώστα Τουτσίδη

Στο περιθώριο του παγκοσμίου πρωταθλήματος 470 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον πρόεδρο της διεθνούς κλάσης 470 Δημήτρη Δήμου.

Εκτός από την διοργάνωση που φιλοξενεί η Ελλάδα στην πρωτεύουσα τη Μακεδονίας, ο κ. Δήμου μας μίλησε και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την κλάση όπως οι μελλοντικές διοργανώσεις , οι αποφάσεις για αλλαγές στο κατάρτι του σκάφους καθώς και η ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας με σκάφη 470 σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

«Οργανωτικά όλα είναι έτοιμα δεν υπήρξαν προβλήματα. Για την κλάση αυτό που προέχει είναι να έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα με πολλές συμμετοχές από αρκετές  χώρες κι αυτό το καταφέραμε» μας είπε ο επικεφαλής της κλάσης 470 και συνέχισε: «Τα προηγούμενα δύο χρόνια υπήρχαν προβλήματα που είχαν να κάνουν με την επιλογή του μέρους επειδή είτε ήταν απομακρυσμένο, είτε υπήρχαν πολιτικοθρησκευτικοί λόγοι όπως με το Ισραήλ, όπου κάποιες χώρες δεν ήθελαν να ταξιδέψουν εκεί. Αυτό είχε αντίκτυπο στον αριθμό των συμμετοχών. Τώρα είμαστε πάλι στα κανονικά μας επίπεδα.

Άρα ως  χώρα θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι

«Φυσικά μας ικανοποιεί σαν κλάση το ότι έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα.  Εμένα προσωπικά με ικανοποιεί που γίνεται εδώ γιατί  όλα τα παιδιά που τρέχουν στο 470 στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν σ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, κάτι που όταν τρέχαμε εμείς παλιότερα δεν το είχαμε ούτε στα όνειρά μας. Χαίρομαι που έχουμε σχεδόν  όλα τα σκάφη 470 της Ελλάδας να συμμετέχουν».

Μεγάλη εμπειρία γι αυτά τα παιδιά.

«Ιδίως για τα νέα παιδιά που είναι στην κλάση καθώς δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα όταν το πρωτάθλημα είναι στο εξωτερικό».

Στη Γενική συνέλευση της κλάσης που έγινε εδώ στη Θεσσαλονίκη πήρατε κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Μια από αυτές ήταν και οι χώρες που θα φιλοξενήσουν τις επόμενες διοργανώσεις

«Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν οι σωστές. Θα πάμε εκεί όπου σαν κλάση πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για να έχουμε πάλι δυνατά πρωταθλήματα με πολλές συμμετοχές. Επίσης θα πάμε κι εκεί που θέλουμε δείξουμε τη σημαία μας. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 που θα γίνει στην Ιαπωνία, θα γίνει στο χώρο όπου θα γίνουν οι αντίστοιχοι αγώνες στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Η Ασία για μας είναι πολύ σημαντική διότι το 470 ίσως είναι το μοναδικό σκάφος από όλα τα Ολυμπιακά που ταιριάζει πολύ στο σωματότυπο των Ασιατών γιατί δεν χρειάζεται ούτε πολύ βάρος ούτε πολύ δύναμη. Το παγκόσμιο του 2019 θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους αθλητές του 470 να αγωνιστούν στα νερά που θα γίνουν οι Ολυμπιακοί  αγώνες».

Αποφασίσατε στη Γενική Συνέλευση της κλάσης και αλλαγές στα σκάφη σε ότι αφορά το κατάρτι. Σε τι θα διευκολύνει αυτό τους αθλητές του 470;

«Η αλλάγή στο κατάρτι είναι κάτι μακροπρόθεσμο και όχι άμεσο. Δοκιμάσαμε στην περυσινή Γενική Συνέλευση να το αλλάξουμε για το 2020 αλλά δεν ήταν έτοιμο ακόμα και δεν πήραμε τη συναίνεση που χειαζόταν. Η απόφαση που πήραμε θα εφαρμοστεί την περίοδο 2021 –2024. Για πρώτη φορά στο παγκόσμιο του 2021 και φυσικά στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024. Η βασική διαφορά με τα κατάρτια που έχουμε τώρα είναι στην αντοχή, στην καλύτερη ποιότητα και στη μεγαλύτερη ευκολία στις μεταφορές,  διότι θα είναι πλέον σε κομάτια όπως είναι τα κατάρτια του Laser και του 49er, οπότε έτσι όπως το έχουμε σχεδιάσει θα μπορείς ο αθλητής να πάρει το κατάρτι του μέσα σε αεροπλάνο ή να το τοποθετήσει εύκολα στο αυτοκίνητο και να το έχει μαζί σε όλους τους αγώνες που πηγαίνει. Ιδίως για τα πληρώματα που κάνουν υψηλό πρωταθλητισμό και γυρνάνε όλο τον κόσμο, είναι πολύ σημαντικό  το ότι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα δικά τους κατάρτια. Τώρα όταν δεν μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρο το σκάφος εξαρτώνται από το κατάρτι που θα βρούν για να νοικιάσουν εκεί όπου γίνονται οι αγώνες. Τα αλουμινένια κατάρτια έχουν μικροδιαφορές μετξύ τους. Με το νέο υλικό θα έχουμε κατάρτια που θα είναι πιο κοντά το ένα στο άλλο και θα είναι εύκολο για τους αθλητές να διαλέξουν αυτό που θέλουν. Επίσης τα αλουμινένια κατάρτια είναι πιο ευαίσθητα στη φθορά σε αντίθεση με το κάρμπον που είναι πιο ανθεκτικό. Παράλληλα θα υπάρχει ομοιομορφία και δεν θα παίρνουν οι καλύτεροι αθλητές  που έχουν την οικονομική δυνατότητα, καλύτερο υλικό από τους υπόλοιπους. Γίνονται δοκιμές και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε καταλήξει και στο τελικό σχέδιο του πως θα είναι το κατάρτι».

Στα πανιά γιατί δεν έγιναν αλλαγές παρόλο που συζητήθηκε το θέμα;

«Το θέμα αυτό το συζητάμε από πέρυσι. Δεν θέλαμε να κάνουμε σαρωτικές αλλαγές. Με τα καινούργια κατάρτια θα μπορούν οι αθλητές να χρησιμοποιήσουν τα πανιά που έχουν και σήμερα και δεν θα χρειαστεί κάποιος να αντικαταστήσει όλο τον εξοπλισμό του. Επίσης δεν θα χρειαστεί να γίνει εξέλιξη από τους κατασκευαστές των πανιών. Εάν γίνει ένας «πόλεμος» από τους κατασκευαστές για να εξελιχθούν τα υλικά αυτό θα ευνοήσει τις χώρες και τους αθλητές που έχουν οικονομική άνεση. Δεν θέλουμε  να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί δεν θέλουμε να είμαστε μια κλάση για την ελίτ αλλά για όλους και γι αυτό προσπαθούμε  να κρατήσουμε το σκάφος όσο πιο στάνταρ γίνεται».

Υπάρχει ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη του 470 σε χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες  με τη Σοφία Μπεκατώρου προπονήτρια. Θα μας μιλήσετε γι αυτή την πρωτοβουλία;

«Είναι ένα πρόγραμμα της κλάσης στο οποίο η Σοφία μας βοηθάει ως προπονήτρια. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις μικρές και αναπτυσσόμενες χώρες γιατί το 470 ήταν πάντα κλάση διαδεδομένη παγκοσμίως. Προσπαθούμε να  κρατήσουμε τις χώρες που έχουμε και να φέρουμε κι άλλες. Δεν τους δώσαμε μόνο προπονητή. Τους βοηθήσαμε οικονομικά και με την ενοικίαση σκάφους σε χαμηλότερη τιμή, αλλά και με την πληρώμή των δικαιωμάτων συμμετοχής. Εστιάσαμε σε απομακρυσμένες χώρες. Βλέπετε εδώ σκάφη από την Ινδία, τις Φιλιππίνες την Ταϋλάνδη αλλά και τη Νότια Αφρική που δεν είναι μια φτωχή χώρα αλλά ιστιοπλοϊκά δεν είναι ανεπτυγμένη σε όλες τι κλάσεις. Το 2020 θα υπάρξει πρόκριση για τις Ολυμπιακές θέσεις ανα  ήπειρο. Εκτός από τις χώρες που θα προκριθούν γιατί θα είναι καλύτερες στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2018 και του 2019,  θα δώσουμε κάποιες από τις θέσεις που θα αναλογούν στο 470 σε κάθε ήπειρο. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε και χώρες όπως η Αλγερία η Μοζαμβίκη η Τυνησία το Μαρόκο και άλλες από την Ασία όπως η Ταϋλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία , το Μιανμάρ και η Μαλαισία που θα διεκδικήσουν μια θέση για τους Ολυμπιακούς απ το πρωτάθλημα της δικής τους ηπείρου και όχι μόνο από τα παγκόσμια πρωταθλήματα. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξουν Ασιατικά πρωταθλήματα  κάθε χρόνο».

 Φώτο: Νίκος Πάντης https://www.facebook.com/nikos.pantis/?pnref=lhc

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

15 μετάλλια (8 χρυσά) για τον Ν.Α.Ο.Κ.Θ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα σπρίντ στο Σχοινιά

Επτά επίλεκτοι αθλητές ου Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης υπο τις οδηγίες του προπονητή τους Αλέξανδρου Περατικού, κατάφεραν να διακριθούν και να κατακτήσουν 8 χρυσά, 4 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια στο 27ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπριντ που έγινε από την Παρασκευή 7 έως την Κυριακή 9 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά....

You May Like

Close