Η ΣΟΦΙΑ ΑΣΟΥΜΑΝΑΚΗ ΣΤΟ NAVYSPORTS.GR

Του Κώστα Τουτσίδη

Την περασμένη Κυριακή στο Εγκμπελέ της Γαλλίας μαζί Σοφία Ασουμανάκη με την Κατερίνα Νικολαϊδου χάρισαν στη χώρα μας το ασημένιο μετάλλιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος κωπηλασίας στο διπλό σκίφ των γυναικών. Ύψωσαν την ελληνική σημαία στον ιστό και έκαναν περήφανους όλους τους έλληνες. Σε λιγότερο απο ένα χρόνο θα βρεθούν στο Ρίο της Βραζιλίας για να προσπαθήσουν να επαναλάβουν αυτή την επιτυχία στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Σοφία Ασουμάνακη μίλησε σήμερα για όλα αυτά στο navysports.gr..

11027933_885364861548188_216121352166233769_n2
Οι δύο ασημένιες παγκόσμιες πρωταθλήτριες

                 Του Κώστα Τουτσίδη

Την περασμένη Κυριακή στο Εγκμπελέ της Γαλλίας μαζί Σοφία Ασουμανάκη με την Κατερίνα Νικολαϊδου χάρισαν στη χώρα μας το ασημένιο μετάλλιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος κωπηλασίας στο διπλό σκίφ των γυναικών. Ύψωσαν την ελληνική σημαία στον ιστό και έκαναν περήφανους όλους τους έλληνες. Σε λιγότερο απο ένα χρόνο θα βρεθούν στο Ρίο της Βραζιλίας για να προσπαθήσουν να επαναλάβουν αυτή την επιτυχία στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Σοφία Ασουμάνακη μίλησε σήμερα για όλα αυτά στο navysports.gr..
Σοφία ας ξεκινήσουμε με την εμπειρία σου στο Εγκμπελέ. μίλησε μας για αυτό για την εμπειρία αυτή.

Ήταν πολύ σπουδαία ξεχωριστή εμπειρία η συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Εγκμπελέ. Το μέρος όπου έγιναν οι αγώνες ήταν απίστευτο, μαγευτικό! Σαν Ψεύτικο! Από τα πιο όμορφα που έχω αγωνιστεί ποτέ. Τα νερά της λίμνης όπου κωπηλατούσαμε ήταν πεντακάθαρα λες και κωπηλατούσαμε σε πισίνα. Στο αγωνιστικό κομμάτι το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα παγκόσμια των τελευταίων δέκα χρόνων. Ο δικός μας τελικός όπως είδατε ήταν πολύ δύσκολος για όλα τα πληρώματα και πηγαίναμε κουπιά κουπιά. Αλλά θέλαμε πολύ να κερδίσουμε αυτό το μετάλλιο και τα καταφέραμε. Στα τελευταία 500 μέτρα δε

"Παγκόσμιες" Νικολαϊδου - Ασουμανάκη
“Παγκόσμιες” Νικολαϊδου – Ασουμανάκη

σκεφτόμασταν τίποτα θέλαμε να είμαστε στα μετάλλια και πηγαίναμε με κλειστά τα μάτια. Δώσαμε ότι είχαμε και δεν είχαμε!

Πριν το Εγκμπελέ βρέθηκες στο Ρίο όπου πήρες και το μετάλλιο στο μονό σκιφ. Ήταν μια πρώτη γεύση για τους Ολυμπιακούς αγώνες;

Ακριβώς έτσι. Είμαι τώρα ακόμα πιο έτοιμη από άλλους αθλητές για τους Ολυμπιακούς αγώνες αφού ξέρω πως είναι οι συνθήκες και ο στίβος εκεί που θα αγωνιστούμε του χρόνου. Ήταν κι αυτό μια απίστευτη εμπειρία. Όλη τη χρονιά προετοιμαζόμουν για το διπλό μαζί με την Κατερίνα και στο μονό σκιφ έκανα μόλις 5 ημέρες πριν τους αγώνες προπόνηση. Δεν το περίμενα να έρθουν τόσες επιτυχίες σε μια χρονιά.

Μίλησε μας για την Κατερίνα Νικολαϊδου και τη συνεργασία σας.

Οι δύο παγκόσμιες πρρωταθλήτριες στο αεροδρόμιο της Αθήνας
Οι δύο παγκόσμιες πρρωταθλήτριες στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Η συνεργασία μας με την Κατερίνα ήταν από την αρχή πολύ καλή αν και στο ξεκίνημα δυσκολευτήκαμε λίγο γιατί είχαμε συνηθίσει και οι δύο να προπονούμαστε σε ατομικό επίπεδο σε τεχνικά σημεία. Ωστόσο είχαμε πολύ καλή χημεία και πολύ καλή επικοινωνία και αυτό φάνηκε και από τα αποτελέσματα που ήρθαν γρήγορα. Το καλό αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει.

Πως αισθάνθηκες από την πλευρά σου διαπιστώνοντας την υπερηφάνεια που ένοιωσαν όλοι έλληνες για την επιτυχία σας αυτή μέσα στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας;

Πραγματικά αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη. Αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας εμείς δείξαμε ότι προσπαθούμε και παλεύουμε για την Ελλάδα, προσπαθούμε να σηκώνουμε τη σημαία ψηλά και αγωνιζόμαστε γι αυτό. Ελπίζουμε αυτό το μετάλλιο να βοήθησε τους έλληνες να ξανασηκωθούν κι εκείνοι ψηλά και να προσπαθούν όλοι για την Ελλάδα.

Η καθημερινότητα σου πως είναι Σοφία; Πως περνάει η μέρα μιας αθλήτριας σαν εσένα που κάνεις πρωταθλητισμό τόσο υψηλού επιπέδου;

Πολλές ώρες προπόνησης, μακριά τις περισσότερες μέρες του χρόνου από την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Με γεμίζει όμως αυτό που κάνω και δεν με ενοχλεί. Θέλω να περνάω την ώρα μου στο άθλημα της κωπηλασίας. Ο δρόμος και ο αγώνας αυτός είναι μοναχικός. Είναι όμως επιλογή μου. Ή το κάνεις σωστά ή επιλέγεις τον άλλο δρόμο που είναι η διασκέδαση και οι διακοπές.

Φαντάζομαι πόσο ικανοποιημένη αισθάνεσαι όταν έρχονται οι επιτυχίες, για τον αγώνα που έδωσες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ακριβώς αυτό. Αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την κωπηλασία ήταν γεμάτα κούραση και σκληρή δουλειά αλλά αυτό που μένει στο τέλος είναι η ικανοποίηση για το ότι εκπλήρωσα τους στόχους μου.

Υπάρχουν νέα παιδιά που βλέποντας σας αυτές τις μέρες εσένα και την Κατερίνα θα αποτελέσετε για αυτά τα πρότυπο. Θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα σ αυτά τα παιδία που θέλουν ίσως να ασχοληθούν με την κωπηλασία;

Εγώ θα τους έλεγα να έρθουν και να δοκιμάσουν το άθλημα γιατί είναι διαφορετικό από τα άλλα. Δεν μπορείς να το κάνεις σε γήπεδα ή οπουδήποτε. Έχεις επαφή με τη φύση, το νερό και είναι ένα καθαρό άθλημα δεν έχει ακουστεί ποτέ κάτι άσχημο.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια σας Σοφία φαντάζομαι ότι ο συμπαραστάτης σας είναι κυρίως οι οικογένειες σας.

Ο χορηγός μας είναι όντως η οικογένεια μας. Ωστόσο δεν θέλω να παραλείψω να αναφέρω και τους χορηγούς εκείνους που μας βοήθησαν. Αρχικά το πρόγραμμα που οργάνωσε ο κ. Σπύρος Καπράλος και η εθνική τράπεζα και λέγεται «υιοθετήστε ένα αθλητή για το Ρίο» καθώς και την ασφαλιστική εταιρία «Ευρωπαϊκή πίστη».

Σοφία πότε ξεκινάει η καινούργια σεζόν για σένα; Είναι ουσιαστικά και η τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η προετοιμασία ξεκινάει την επόμενη Δευτέρα. Ξεκινάμε με ένα τέστ που το ονομάζουμε «Ολυμπιακή Δευτέρα» και θα γίνει για τέσσερις Δευτέρες και μετά από ένα μήνα ξεκινάμε προπονητικά κοινόβια με την εθνική ομάδα. Πηγαίνουμε στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά και μένουμε εκεί. Φεύγουμε και για κάποιο διάστημα και στη λίμνη της Καστοριάς και κάνουμε προπονήσεις γιατί είναι πιο δροσερό το κλίμα αλλά θα πάμε και ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο έτσι ώστε να εγκλιματιστούμε και να μάθουμε το στίβο και το περιβάλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: «ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΡΙΟ!»

Στιγμές συγκίνησης για την Κατερίνα Νικολαϊδου, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κατερίνη. Εκεί έτρεξε αμέσως μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, από το Εγκμπελέ, στην αγκαλιά των δικών της ανθρώπων, με το ασημένιο μετάλλιο στο στήθος..
Close