ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ»

Του Κώστα Τουτσίδη

Ως ιστιοπλόος ήταν ο πρώτος στην ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης που αγωνίστηκε εκτός Ελλάδας και έφερε μετάλλια. Αρκετά χρόνια αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος του ομίλου με σημαντικές δράσεις να έχουν γίνει επί των ημερών του. Ο κ. Θανάσης Παπαϊωάννου μίλησε στο navysports.gr εκφράζοντας την άποψη του για το παρόν και το μέλλον του ομίλου. Έκανε ωστόσο και αναδρομή στο παρελθόν του συλλόγου στον οποίο αφιέρωσε μέχρι τώρα τα περισσότερα χρόνια της ζωής του..

DSC_0004Του Κώστα Τουτσίδη

Ως ιστιοπλόος ήταν ο πρώτος στην ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης που αγωνίστηκε εκτός Ελλάδας και έφερε μετάλλια. Αρκετά χρόνια αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος του ομίλου με σημαντικές δράσεις να έχουν γίνει επί των ημερών του. Ο κ. Θανάσης Παπαϊωάννου μίλησε στο navysports.gr εκφράζοντας την άποψη του  για το παρόν και το μέλλον του ομίλου. Έκανε ωστόσο και αναδρομή στο παρελθόν του συλλόγου στον οποίο αφιέρωσε μέχρι τώρα τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

Τι σημαίνει για σας ο Ν.Ο.Θ;

 «Θεωρούσα τιμή μου που βρισκόμουν στον όμιλο και που μεγάλωσα με τη φιλοσοφία αυτών των ανθρώπων που διοικούσαν τον όμιλο. Ήταν άνθρωποι σοβαροί, επιτυχημένοι, με κύρος, προσωπικότητα, με ευγένεια. Εκεί μέσα ήταν καλύτερα από το σπίτι μας. Τις ώρες που περνούσαμε εκεί όταν ήμασταν πιτσιρικάδες ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που περνούσαμε στο σπίτι μας. Έτσι μ αυτό το όραμα, με την  ίδια νοοτροπία ήθελα να διοικηθεί ο όμιλος και επί των ημερών μου και αυτό προσπαθούσα με τη σειρά μου να το μεταφέρω και στα παιδιά. Ο Ν.Ο.Θ ήταν είναι και θα παραμείνει μεγάλος σύλλογος. Έχει μια ιστορία που δύσκολα κάποιος μπορεί να την αγνοήσει. Αν θα δείτε σήμερα στον όμιλο υπάρχει πίνακας όπου αναφέρονται οι αθλητές της χρονιάς. Αυτό δημιουργήθηκε τότε. Να μπορεί να μπει ο πιτσιρικάς, οι γονείς οι ακόμα και οι επισκέπτες και να δουν ότι ο όμιλος τιμάει τους αθλητές του. Να αποτελέσει ένα κίνητρο για τον κάθε αθλητή να θέλει να φτάσει εκεί και να γραφτεί και το δικό του όνομα. Δημιουργήσαμε  επίσης και ένα μέρος όπου μπορεί να δει κανείς μια παρουσίαση της ιστορίας του ομίλου. Ξεκινάει από την ημέρα της ίδρυσής του με ποιούς κωπηλάτες και κωπηλάτριες, με ποιους ιστιοπλόους ξεκίνησε και όλη την εξέλιξη μέχρι τη χρονιά που έγινε η ανακαίνιση του ομίλου.  Ήταν ένα υποβαθμισμένο σημείο όπου καταφέραμε να δημιουργήσουμε  αυτούς τους χώρους».DSC_0003

Ο Ν.Ο.Θ έχει πάντως ιδιότητες εγκαταστάσεις κάτι που λίγοι όμιλοι στην Ελλάδα
διαθέτουν

«Έγινε σημαντική δουλειά που δε φαίνεται σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία του ομίλου.  Είμαστε ένα από τα λίγα ναυταθλητικά σωματεία στην Ελλάδα  που έχουν ιδιοκτησία χώρου. Όταν ανέλαβα υπήρχε ένα χρέος από πρόστιμα από καταπατημένες εκτάσεις, γιατί δεν είχε γίνει νοικοκυρεμένη απόκτηση των κτημάτων του δημοσίου. Είχα ανακαλύψει επί  προεδρίας μου πρόστιμα γύρω στα 40 εκ. δραχμές και αφορούσαν το χώρο που είναι τα γήπεδα του τένις. Αυτό όχι μόνο νοικοκυρεύτηκε και εξοφλήθηκε, παραχωρήθηκε κιόλας».

  • (Σ.σ Το ιστορικό της νομιμοποίησης και της κατοχύρωσης ιδιοκτησίας των χώρων που διαθέτει σήμερα ο Ν.Ο.Θ, όπως μας το διηγήθηκε ο κ. Παπαϊωάννου, θα σας το παρουσιάσουμε σε θέμα που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες).

Ως αθλητής ήσασταν πρωτοπόρος για το σύλλογο σας στην ιστιοπλοΐα σε ότι αφορά τις διεθνείς συμμετοχές.

«Ήμουν ο πρώτος ιστιοπλόος του ομίλου που αγωνίστηκε στο εξωτερικό. Το ξεκίνημα και τα πρώτα μετάλλια ήρθαν από τους βαλκανικούς αγώνες, που τότε ήταν πολύ δυνατοί αγώνες. Είχαμε πολύ δυνατή ομάδα τότε. Με τον Χατζηπαυλή και τον Μπουντούρη σχεδόν μοιραζόμασταν μεταξύ μας τα μετάλλια ποιος θα έρθει πρώτος δεύτερο ή τρίτος. Ακολούθησαν τα Πανευρωπαϊκά μέχρι και τους Ολυμπιακούς αγώνες του Μόντρεαλ. Το 1981 συμμετείχα για τελευταία  φορά σε Βαλκανικούς αγώνες, τους κέρδισα και σταμάτησα εκεί την αγωνιστική μου δράση. Τώρα κάνω ακόμα ιστιοπλοΐα με μεγάλα σκάφη».

DSC07611Φέτος είναι Ολυμπιακή χρονιά. Τι πιστεύετε για το άθλημα της ιστιοπλοΐας θα έρθουν διακρίσεις από το Ρίο;

«Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο στο «470» και στην ιστιοσανίδα έχουμε πιστεύω τις δυνατότητες να διακριθούμε. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Για τον Τριγκώνη και τη Μπεκατώρου μακάρι να πάρουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. Είναι και δύσκολο το να κάνουν προπονήσεις καθώς ζουν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα και εντός Ελλάδας δεν έχουν κάποιο αντίπαλο σκάφος για να κάνουν σωστές προπονήσεις.  Πρέπει να πηγαίνουν σε αγώνες στο εξωτερικό».

Ποιες είναι οι δυσκολίες για έναν ιστιοπλόο αυτού του επιπέδου που έχει υψηλούς στόχους; Υπάρχει βοήθεια από την ομοσπονδία;

«Στην Ελλάδα αν αξίζεις σαν αθλητής και παράλληλα έχεις γονείς που αντέχουν οικονομικά ή αν έχεις κάποιο χορηγό να βοηθήσει τότε μπορείς κάτι να κάνεις. Η ομοσπονδία δεν μπορεί να βοηθήσει σε πολλά πράγματα. Σε μετακινήσεις στο εξωτερικό, όπου πρέπει να μεταφερθούν σκάφη και το κόστος είναι πολύ  μεγάλο, η ομοσπονδία βοηθάει γιατί έχει ένα μεγάλο τρέιλερ όπου μπορεί να μετακινήσει τα σκάφη.  Ωστόσο σε υπάρχουν πολλοί αγώνες εντός Ελλάδας όπου γίνονται επίσης τέτοιες μεταφορές κι εκεί η ομοσπονδία δεν μπορεί να βοηθήσει . Εκεί το οικονομικό βαρύνει τους ομίλους και τους αθλητές».

Ο Ν.Ο.Θ πάντως ανέλαβε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις και φέτος

«Οι διεθνείς διοργανώσεις που ανέλαβε ο Ν.Ο.Θ φέτος είναι πολύ σημαντικές και για τον όμιλο και για τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο δεν είναι Ολυμπιακές κατηγορίες. Οι Ολυμπιακές κατηγορίες και οι διοργανώσεις ενός παγκόσμιου ή ενός πανευρωπαϊκού ανάπτυξης όπως για παράδειγμα έγινε πέρυσι στην κατηγορία  «470» ή όπως τα optimist και τα radial, είναι αυτές που δίνουν την ευκαιρία να αναδειχθούν οι πρωταθλητές του μέλλοντος. Εκεί είναι οι Ολυμπιονίκες και εκεί το επίπεδο του ανταγωνισμού είναι πάρα πολύ υψηλό».

Ποια είναι η άποψη σας  για τον τρόπο λειτουργίας των ναυταθλητικών σωματείων στην Ελλάδα;

«Εάν θέλεις ένα ναυταθλητικό σωματείο να λειτουργεί σωστά και να είναι και αυτοδύναμο οικονομικά πρέπει να το έχεις σαν club. Όπως γίνεται στην Ιταλία για παράδειγμα. Εάν το έχεις σαν καφενείο δεν γίνεται τίποτα. Στο club θα έρθει ο άλλος και θα προσφέρει αλλά θα πρέπει να του παρέχεις κιόλας. Πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί εντευκτήριο για τα μέλη κι όταν έρχεται το μέλος του ομίλου να μπορεί να βρει τραπέζι. Εμείς είχαμε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης για τους αθλητές που πάνε καλά στα μαθήματα τους και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα οι οικογένειές τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία του club να βοηθήσουμε να πάνε καλά και στις σπουδές τους. Δίναμε επίσης κάθε χρόνο και ένα δίπλωμα ήθους που κάποιες φορές αντί για κάποιον αθλητή το έπαιρνε κάποιος υπάλληλος του ομίλου που πραγματικά το άξιζε. Αυτές τις αξίες πρέπει να αναδεικνύουμε σ έναν τέτοιο χώρο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ι.Ο ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η καθιερωμένη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) για να τιμήσει τα σκάφη που πρώτευσαν στην ετήσια γενική κατάταξη 2015 στις Περιφέρειας της Ελλάδας..
Close