Warning: sprintf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/navysports.gr/httpdocs/wp-content/themes/seek/assets/libraries/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 252

Ι.Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΙΣΤΙΟΠΟΛΟΪΑ ΣΤΑ… ΒΟΥΝΑ

Του Παναγιώτη Στεφάνου

Ιστιοπλοϊα στα Ιωάννινα; Γίνεται; Κι όμως γίνεται! Εδώ και 11 χρόνια ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Ιωαννίνων, προσπαθεί και καταφέρνει να αποδεικνύει το αυτονόητο. Πως η Παμβώτιδα λίμνη, είναι ιδανική για ιστιοπλοϊα και όχι μόνο για κωπηλασία. Το navysports.gr, βρέθηκε στα Γιάννενα και συνομίλησε με τους ανθρώπους που έφεραν τα πανιά στα… βουνά!

ΛίμνηΤου Παναγιώτη Στεφάνου

Ιστιοπλοϊα στα Ιωάννινα; Γίνεται; Κι όμως γίνεται! Εδώ και 11 χρόνια ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Ιωαννίνων, προσπαθεί και καταφέρνει να αποδεικνύει το αυτονόητο. Πως η Παμβώτιδα λίμνη, είναι ιδανική για ιστιοπλοϊα και όχι μόνο για κωπηλασία. Το navysports.gr, βρέθηκε στα Γιάννενα και συνομίλησε με τους ανθρώπους που έφεραν τα πανιά στα… βουνά!

Ο πρόεδρος, Φρίξος Τριάντης και ο γενικός γραμματέας, Βασίλης Καλπακίδης, μας παρουσιάζουν τις δραστηριότητες του Ι.Ο. Ιωαννίνων…

‘’Ξεκινήσαμε το 2004’’

-Πρόεδρε, ιστιοπλοϊα στα Ιωάννινα. Πως και γιατί;

« Ακούστε, συνέβη κάποιοι από εμάς, να έχουν προγενέστερες εμπειρίες από την ιστιοπλοϊα και ειδικά εγώ είχα τέτοιες εμπειρίες πριν έρθω στα Γιάννενα. Όταν, λοιπόν, ήρθα εδώ, διαπίστωσα πως η λίμνη δεν είχε κάποια τέτοια δραστηριότητα. Βέβαια, εκείνο τον καιρό, μιλάμε για το 1979, δεν ήταν εύκολο να ξεκινήσουμε κάτι, για διάφορους λόγους. Όμως, το 2002, έμαθα ότι γίνονταν μαθήματα ιστιοπλοϊας ανοιχτής θάλασσας, στο Ιόνιο, έκανα μία ομάδα, πήγαμε κάναμε τα μαθήματα αυτά και την επόμενη χρονιά μου ζήτησε πληροφορίες για τα μαθήματα μία άλλη ομάδα, πήγαν κι εκείνοι και απ΄ αυτές τις δύο ομάδες προέκυψε ο πυρήνας του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ιωαννίνων.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, τον όμιλό μας το 2004 και αρχικά οι δραστηριότητές μας αφορούσαν ιστιοπλοϊκές εξόδους στο Ιόνιο. Δηλαδή, ερασιτεχνικά καθαρά, με σκάφη μελών του Ομίλου. Από εκεί και πέρα δραστηριοποιηθήκαμε στη λίμνη, παράλληλα με τις εξόδους στο Ιόνιο, τις οποίες διατηρούμε μέχρι σήμερα. Στη λίμνη, αρχικά, επικεντρωθήκαμε στα μικρά σκαφάκια για παιδιά, τύπου optimist και σιγά-σιγά ο Ομιλος αναπτύχθηκε, έχοντας βοήθεια από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, αλλά και από κάποιους χορηγούς. Κατόπιν, αναπτύξαμε το κομμάτι των ενηλίκων με σκάφη τύπου 420 και 470, με χορηγία από την Alpha Bank, πήραμε κάποια σκάφη και η ιστορία πήρε τον δρόμο της…».

‘’Στοίχημα για εμάς’’

-κ. Καλπακίδη, η λίμνη των Ιωαννίνων ενδείκνυται για κωπηλασία. Για ιστιοπλοϊα,Τριάντης-Καλπακίδης όμως, βοηθάει;

«Νομίζω πως το προηγούμενο ερώτημά σας, στον πρόεδρο, υπέκρυπτε το αυτό το ερώτημα. Το κατά πόσον, δηλαδή, κάποιος μπορεί να κάνει ιστιοπλοϊα σε μια λίμνη. Εχω τη γνώμη πως η ιστιοπλοϊα τριγώνου, στο διεθνή χώρο, κατά κύριο λόγο, γίνεται σε λίμνες. Αρα, λοιπόν, δεν είναι καθόλου παράξενο. Ισως, φαίνεται παράξενο σ΄ εμάς, εδώ στην Ελλάδα, επειδή έχουμε απέραντες θάλασσες, άρα αυτή η δραστηριότητα γίνεται εκεί. Όμως εδώ στα Γιάννενα; Ηταν στοίχημα του Ομίλου, να αποδείξουμε πως μπορεί να γίνει ιστιοπλοϊα σ΄ ένα μέρος ορεινό. Ενώ, λοιπόν, είναι φυσιολογικό να κάνει κανείς ιστιοπλοϊα σε μια λίμνη, πόσο μάλλον σε μια λίμνη όπως αυτή των Ιωαννίνων, στην Ελλάδα δεν είναι αυτονόητο και θεωρείται δύσκολο.

Νομίζω, όμως, πως μέσω του Ομίλου μας, αν λάβει κανείς υπόψιν του το χρόνο ζωής του, αισίως, πια, στο 11ο έτος, σημαίνει πως η δραστηριότητα έχει γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, αποδεικνύοντας πως μπορεί να γίνει ιστιοπλοϊα στα Γιάννενα».

-Αποδείξατε, δηλαδή, ότι δεν είστε… ελέφαντες;

« Ναι, θα μπορούσαμε να το πούμε κι αυτό! Διότι, στην αρχή φαινόμασταν γραφικοί, κάποιοι περίεργοι τύποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ήταν από την τοπική κοινωνία. Σιγά-σιγά, όμως, γίναμε αποδεκτοί, ήρθαν και παιδάκια, πλαισίωσαν τον Ομιλο και τον τελευταίο καιρό, αρχίζει να φαίνεται κάτι το φυσιολογικό!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω το εξής: Από τεχνικής άποψης, η λίμνη των Ιωαννίνων, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη θάλασσα. Ισως, να μας λείπει λίγο άνεμος και ο κυματισμός, όμως από θέμα καιρού, οι συνθήκες είναι παρεμφερείς μ΄ αυτές του Ιονίου. Υπάρχουν, όμως οι κλασικοί αγέρηδες της περιοχής που μπορεί κάποιος να τους αξιοποιήσει. Το καλοκαίρι έχουμε τα μπουρίνια και το χειμώνα τους νοτιάδες».

Διασυλλογικός αγώνας ‘’Παμβώτις’’

Τριάντης-κ. Τριάντη, πως πήγε η φετινή ιστιοπλοϊκή χρονιά για τον Ομιλο;

« Θα έλεγα, ότι πήγε καλά. Αναπτύξαμε το κομμάτι των υποδομών μας, έχοντας παιδιά ηλικίας από 6 εώς 14 ετών, τα οποία τα εκπαιδεύουμε στα optimist. Εκπαιδεύουμε, επίσης εφήβους με σκάφη τύπου laser, αλλά και ενήλικες με σκάφη τύπου 420 και 470. Πέραν όλων αυτών, δραστηριοποιηθήκαμε και στην ανοιχτή θάλασσα, πηγαίνοντας και λαμβάνοντας μέρος σε διάφορους αγώνες. Πήγαμε στη Κέρκυρα και τα πήγαμε αρκετά καλά, όπως και στη Λευκάδα και στο Αγρίνιο. Συνδιοργανώσαμε, επίσης, έναν αγώνα με τον Ναυτικό Ομιλο Λευκάδας, έχοντας μάλιστα διακρίσεις, με δύο πρωτιές, δύο δεύτερες θέσεις και μία τρίτη. Διοργανώσαμε, όπως κάνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, τον διασυλλογικό αγώνα ‘’Παμβώτις’’, υποδεχόμενοι ομίλους της ιστιοπλοϊκής μας περιφέρειας, που περιλαμβάνει ομίλους από τη Βόρεια και τη βορειοδυτική Ελλάδα. Δηλαδή, από την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, μέχρι τα δικά μας τα μέρη, εδώ. Σε αυτόν τον αγώνα, είχαμε μία πρώτη και μία δεύτερη θέση στα laser. Επίσης, είχαμε μία διάκριση και σ΄ έναν αγώνα που έγινε στη Βόνιτσα

Απ΄ αυτή την άποψη, λοιπόν, δεν μπορούμε να πούμε πως δεν είμαστε ευχαριστημένοι, όμως δεν θα έλεγα πως είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση, διότι οι δυνατότητες του Ομίλου είναι πολύ μεγαλύτερες από τη δεδομένη συμμετοχή».

-Που οφείλεται αυτό;

« Το αποδίδω σε πολλούς παράγοντες. Σίγουρα στις οικονομικές συγκυρίες, αλλά και στο ότι η περιοχή μας είναι μέσα στα βουνά, άρα πιο εύκολα μπορεί κανείς να κάνει ορειβασία, παρά ιστιοπλοϊα. Θα το απέδιδα, επίσης, στις ιδεοληψίες των κατοίκων των Ιωαννίνων για την ποιότητα της λίμνης, για το πόσο καθαρή, δηλαδή, είναι η λίμνη. Η αλήθεια είναι πως η λίμνη πέρασε μια φάση έντονης οικολογικής επιβάρυνσης και παρ΄ ότι τώρα δεν υπάρχει αυτή η κατάσταση, η λίμνη έχει καθαρίσει αρκετά, όμως οι κάτοικοι μένουν με την εντύπωση ότι δεν είναι το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για τα παιδιά τους. Βέβαια, στην κωπηλασία στέλνουν τα παιδιά τους και αυτό είναι λίγο οξύμωρο, διότι μιλάμε για την ίδια λίμνη!».

‘’Κρατάμε τον Ομιλο ζωντανό’’

κ. Καλπακίδη, τι σκέφτεστε να κάνετε, ώστε να στρέψετε τον κόσμο, τα παιδιά των ΚαλπακίδηςΙωαννίνων, στην Ιστιοπλοϊα;

« Το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, ήδη το κάνουμε. Κρατάμε τον Ομιλο ζωντανό! Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμβολή μας. Επομένως, ο κόσμος μαθαίνει ότι υπάρχουμε, είμαστε εδώ, άρα κάτι σοβαρό κάνουμε με μέλλον. Από εκεί και μετά, σκεφτόμαστε πως μπορούμε να νικήσουμε τις προκαταλήψεις, αναφορικά με το κατά πόσο είναι ασφαλή η Ιστιοπλοϊα στη λίμνη. Ξεκινάμε, λοιπόν, από τα σχολεία. Κάνουμε διάφορες δράσεις, κατά καιρούς, επισκεφθήκαμε σχολεία, προσεγγίσαμε ακόμη τους ψαράδες του νησιού που υπάρχει στη λίμνη. Ηρθαν παιδάκια από εκεί, όμως ο πληθυσμός είναι μικρός… Επομένως, παλεύουμε σ΄ ένα μη εύφορο περιβάλλον και πρέπει να το ‘’οργώσουμε’’».
‘’Χειμώνας, περίοδος δουλειάς’’

-Τώρα, πρόεδρε, ‘’αγρανάπαυση’’ και προετοιμασία για την επόμενη σεζόν ή συνέχιση της προσπάθειας και μέσα στο Χειμώνα;

« Ο Χειμώνας για εμάς είναι περίοδος δουλειάς και προετοιμασίας των δραστηριοτήτων που αρχίζουν ξανά από τον Μάρτιο και μετά. Εκείνη την περίοδο θα διοργανώσουμε το περιφερειακό πρωτάθλημα για το 2016, εδώ στη λίμνη και αυτό δείχνει ότι οι φορείς του αθλήματος μας εμπιστεύονται. Παράλληλα, θα κάνουμε άλλες προωθητικές δράσεις και θα ρωτήσουμε τους γονείς αν θέλουν να συνεχίσουν τα παιδιά τους μέσα στο χειμώνα ή αν θέλουν να διακόψουν.

Εχουμε επίσης τη γιορτή του Ομίλου, τον Νοέμβριο, μετά η Πρωτοχρονιάτικη πίτα, στις αρχές Ιανουαρίου και το πάρτι των μασκαρεμένων, τις Απόκριες».

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΣΤΟ Ν.Ο.Χ

Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων ανακοινώνει πως θα λειτουργήσει Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015. Η εκπαίδευση γίνεται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας (Π.Ο.Ι.Α.Θ.)..
Close