ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ

Του Κώστα Τουτσίδη

Μετάλλια και σημαντικές διακρίσεις , αγωνιστικές και οργανωτικές, σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Στοιχεία που για τον Ναυτικό όμιλο Θεσσαλονίκης είναι συνυφασμένα με την ιστορία του και αποτελούν οδηγό για το μέλλον. Ο πρόεδρος του ομίλου Λάζαρος Τσαλίκης ανέπτυξε τις σκέψεις του το navysports.gr με αφορμή και τις πρόσφατες επιτυχίες αθλητών και αθλητριών του ΝΟΘ…

Ο πρόεδρος του Ν.Ο.Θ Λάζαρος Τσαλίκης
Ο πρόεδρος του Ν.Ο.Θ Λάζαρος Τσαλίκης

                      Του Κώστα Τουτσίδη

Μετάλλια και σημαντικές διακρίσεις , αγωνιστικές και οργανωτικές, σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Στοιχεία που για τον Ναυτικό όμιλο Θεσσαλονίκης είναι συνυφασμένα με την ιστορία του και αποτελούν οδηγό για το μέλλον. Ο πρόεδρος του ομίλου Λάζαρος Τσαλίκης ανέπτυξε τις σκέψεις του το navysports.gr με αφορμή και τις πρόσφατες επιτυχίες αθλητών και αθλητριών του ΝΟΘ…

Κύριε Τσαλίκη πρόσφατα από τους Μεσογειακούς αγώνες της Πεσκάρα ήρθε μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα από αθλήτριες του ΝΟΘ που κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στην παράκτια κωπηλασία.

Η παράκτια κωπηλασία είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα και ήταν πραγματικά μια πολύ μεγάλη επιτυχία αυτή των κοριτσιών. Είχαμε μια πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσουμε το άθλημα πέρυσι στο παγκόσμιο στη Θεσσαλονίκη όπου το πλήρωμά μας πήγε πάρα πολύ καλά πήρε τη 2η θέση. Φέτος όταν τέθηκε το θέμα ότι στους Μεσογειακούς αγώνες η κωπηλασία δεν θα γίνει με τον κλασικό τρόπο αλλά θα γίνει παράκτια, είχαμε ένα προβάδισμα και μια σχετικά μικρή εμπειρία. Είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο και θεωρώ ότι ταιριάζει σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη που βρέχονται από θάλασσα και δεν είναι παραλίμνιες. Μακάρι να αναπτυχθεί περισσότερο στο μέλλον αλλά σ αυτές τις εποχές που ζούμε η επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Οπωσδήποτε όμως ήταν μια μεγάλη επιτυχία.

Άλλη μια επιτυχία για τον ΝΟΘ ήταν και αυτή των παιδιών που πριν λίγες μέρες στην Καστοριά πήραν την πρόκριση για τη συμμετοχή τους στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Πράγματι κι αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς πέντε αθλητές μας μικρότερων ηλικιών θα έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν στο Βαλκανικό και αυτό είναι το πρώτο στάδιο για να έρθουν οι επόμενες διακρίσεις οι Πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες.

Πρόσφατα φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη με συνδιοργανωτή τον ΝΟΘ το παγκόσμιο πρωτάθλημα 470 νέων και νεανίδων. Μείνατε ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση αυτή επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες που υπήρχαν πριν;

Είχαμε διοργανώσει και το 2009 το ίδιο ακριβώς πρωτάθλημα οπότε είχαμε μια σχετική εμπειρία σε ότι αφορά τη διοργάνωση. Η διαφορά ήταν ότι είχαμε κάποιες κρυφές ελπίδες ότι το γυναικείο μας πλήρωμα θα πάει πολύ καλά. Και τελικά αυτό έγινε πραγματικότητα αφού κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο κάτι που δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση. Ήταν μια πολύ μεγάλη διάκριση. Τα κορίτσια συνέχισαν μετά στο Πανευρωπαϊκό στην ίδια κατηγορία που έγινε στη Βουλγαρία και εκεί διακρίθηκαν και πάλι παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο. Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται δύο τέτοιες διακρίσεις σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Κανένα άλλο πλήρωμα δεν μπόρεσε να πάρει μετάλλιο και στις δύο αυτές διοργανώσεις. Για τα κορίτσια έχουμε και πιο μεγάλες ελπίδες. Θα συμμετέχουν και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών που θα γίνει στη Χάιφα στο Ισραήλ όπου εκεί θα παιχτούν και κάποιες θέσεις πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Εκεί βέβαια έχουμε και μεγάλες προσδοκίες ως χώρα.

Αυτό είναι αλήθεια. Η Ολυμπιάδα είναι ο απόλυτος στόχος κάθε αθλητή που κάνει πρωταθλητισμό. Τα κορίτσια είναι μικρά ακόμα, είναι 20-21 χρονών αλλά πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε την πρόκριση κατ αρχήν και μετά βλέπουμε. Εμείς προσπαθούμε να τις υποστηρίξουμε στην όλη προετοιμασία τους και στα υλικά με τα οποία θα αγωνιστούν.

Η διοργάνωση αυτή του παγκοσμίου σκαφών 470 πάντως πρόσθεσε μια ακόμα εμπειρία στην ήδη μακρά εμπειρία του ΝΟΘ στον οργανωτικό τομέα;

Ναι έτσι είναι και με την ευκαιρία θέλω να σας πω ότι έχουμε εξασφαλίσει και για του χρόνου μια μεγάλη διοργάνωση το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοϊας ανοικτής Θαλάσσης που θα γίνει αρχές Ιουλίου του 2016 στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική και για το 2017 έχουμε αναλάβει τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος ανδρών – γυναικών στην κατηγορία 470 που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε της άποψης ότι στις δύσκολες εποχές πρέπει κανείς να προσπαθεί περισσότερο αλλά δεν πρέπει να κάνει πίσω από πράξεις και ενέργειες που αναδεικνύουν τη χώρα και προσφέρουν ιδιαίτερη ικανοποίηση και στα μέλη του ομίλου μας που με τον τρόπο αυτό τους κρατάμε κοντά μας.

Μιλήσατε για δύσκολες εποχές. Πως καταφέρνετε εσείς να αντεπεξέρχεστε στις δυσκολίες που απορρέουν από την γενικότερη κρίση στην οικονομία; Και πετυχαίνετε να έρθουν και σημαντικές αγωνιστικές διαακρίσεις.

Ούτε μυστικό υπάρχει ούτε κάποιο μαγικό ραβδί. Είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους που βάζουμε. Σε ότι αφορά το οικονομικό είναι όντως πολύ σημαντικό αλλά η μεγαλύτερη δύναμη του ΝΟΘ είναι τα μέλη του, ο εθελοντισμός η αυταπάρνηση του και η διάθεση προσφοράς που έχουν. Μας αρέσει η ιστιοπλοϊα, μας αρέσει η κωπηλασία, ενεργοποιούμαστε και μπορούμε έτσι να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν γίνονται μόνο με χρήματα.

Μετά τις επιτυχίες της φετινής αγωνιστικής χρονιάς ποιοι είναι οι στόχοι του ΝΟΘ για την επόμενη χρονιά;

Την επόμενη χρονιά θα είμαστε ευχαριστημένοι αν μπορέσουμε να πετύχουμε διακρίσεις ανάλογες με τι φετινές γιατί πραγματικά αυτά που γίνανε φέτος ήταν πολλά. Παράλληλα θέλουμε να αναδειχθούν κι άλλοι αθλητές καινούργιοι από τα ταλέντα που έχουμε και είναι αρκετά. Έχουμε διακρίσεις πανελλήνιες, υπάρχουν και οι εθνικές ομάδες και θέλουμε να έρθουν και πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις που δόξα το Θεό ο όμιλος έχει πολλές τέτοιες διακρίσεις την ιστορία του.

Είπατε ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που ακολουθούν και μπορούν να διακριθούν στο μέλλον. Ο ναυταθλητισμός δεν είναι τελικά κάτι ακριβό και για λίγους όπως λένε κάποιοι.

Για τους γονείς το να μάθει το παιδί τους ιστιοπλοϊα δεν είναι πιο ακριβό απ΄ ότι να πάει σε κάποια ακαδημία να μάθει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Ο ναυταθλητισμός είτε κωπηλασία είτε ιστιοπλοϊα δεν είναι απλά εάν άθλημα για την Ελλάδα. Είναι κάτι που συνδέει την παράδοσή μας με το παρόν και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να διδάσκεται και στα σχολεία όπως διδάσκονται οι ξένες γλώσσες, η μουσική και ο χορός. Η ιστιοπλοϊα και η κωπηλασία είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άθλημα στην Ελλάδα.

Και είναι ένα υγιές κομμάτι του αθλητισμού

Και κυρίως μακριά από αναβολικά. Δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ κανένα τέτοιο κρούσμα ούτε στην ιστιοπλοϊα ούτε στην κωπηλασία. Είναι κάτι που ταιριάζει στον έλληνα. Είναι διαφορετικά αθλήματα βέβαια. Το ένα είναι πιο απαιτητικό σωματικά – η κωπηλασία- η ιστιοπλοϊα συνδυάζει και άλλα πράγματα και είναι άθλημα που μπορεί να γίνεται και σε μεγαλύτερη ηλικία. Μας ταιριάζει γι αυτό και έχουμε αυτές τις διακρίσεις. Όχι μόνο ο Ναυτικός όμιλος Θεσσαλονίκης, όλη η Ελλάδα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

ΜΕ "ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΥΠΙ" "ΕΦΤΑΣΑΝ"..ΣΤΟ ΡΙΟ

Η Κατερίνα Νικολαϊδου και η Σοφία Ασουμανάκη έγιναν το πρώτο ελληνικό πλήρωμα που σφραγίζει την πρόκρισή στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Στον ημιτελικό του διπλού σκιφ των γυναικών του παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Εγκμπελέ της Γαλλίας, οι δύο ελληνίδες, έκαναν μια εκπληκτική κούρσα και πήραν την 1η θέση ...
Close