Νίκος Πάντης: “Σημαντικό είναι να είσαι εκεί που πρέπει τη στιγμή που πρέπει”

Η σχέση του με τη θάλασσα είναι στενή εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρξε κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας ενώ παράλληλα κάνει και ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας. Την ενασχόληση του αυτή με το υγρό στοιχείο ο Νίκος Πάντης την έφερε κοντά στο επάγγελμα του, τη φωτογραφία…

Του Κώστα Τουτσίδη

Η σχέση του με τη θάλασσα είναι στενή εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρξε κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας ενώ παράλληλα κάνει και ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας. Την ενασχόληση του αυτή με το υγρό στοιχείο ο Νίκος Πάντης την έφερε κοντά στο επάγγελμα του, τη φωτογραφία.

Σήμερα είναι ο μοναδικός φωτογράφος στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική που ασχολείται με τη φωτογράφιση αγώνων ιστιοπλοΐας. Αυτό όμως είναι μόνο ένα μέρος της δουλειάς του..

Μιλώντας για την πορεία αυτή λέει στο navysports.gr:

“Ασχολήθηκα με το φωτορεπορτάζ απο το 1997 μέχρι το 2005 για περιοδικά και εφημερίδες. Στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης είμαι από το 2009 ως μέλος ενώ το 2012 πήρα δικό μου σκαφάκι και κάνω ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας. Σιγά σιγά από το 2013 άρχισα να φωτογραφίζω μέσα στον όμιλο τα παιδιά και τους αγώνες τους. Αφού κατανόησα με τον καιρό τι χρειάζεται ένας αγώνας για να καλυφθεί πλήρως, ξεκίνησα να κάνω τις φωτογραφίσεις των αγώνων ιστιοπλοΐας του ομίλου, μικρών και μεγάλων”.

Σημαντικές διοργανώσεις ιστιοπλοΐας που έχει καλύψει:

  • Παγκόσμιο πρωτάθλημα 470 νέων – 2015
  • Πανευρωπαϊκό ανοιχτής θάλασσας – 2016
  • Κύπελλο βορείου Αιγαίου
  • Aegean Regatta – 2016

“Η φωτογράφιση έχει πολλή δουλειά και πολλή ένταση. Όπως κι αν είναι η θάλασσα πρέπει με το φουσκωτό να είσαι εκεί που πρέπει τη στιγμή που πρέπει. Ειδικά όταν έχει αέρα πάνω από 12 -15 μίλια υπάρχει αρκετή ένταση αλλά αυτό είναι πολλές φορές που δίνει πιο καλές και πιο εντυπωσιακές εικόνες” .. υποστηρίζει ο Νίκος Πάντης μιλώντας για την ώρα της δράσης.

Φέτος το καλοκαίρι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη δύο μεγάλες διοργανώσεις που ετοιμάζεται να καλύψει, (Παγκόσμιο πρωτάθλημα 470, Παγκόσμιο πρωτάθλημα Tornado), ενώ πιθανόν να υπάρξει άλλη μια για την ανοιχτή θάλασσα το 2019. Όσο για την πιο καλή στιγμή που έχει ζήσει μέχρι σήμερα την ώρα της δουλειάς τόνισε:

“Καλή στιγμή πάνω στη δουλειά ήταν όταν η Μπόζη με την
Κλωναρίδου πήραν τη 2η θέση στο παγκόσμιο 470. Πέρα απ τη δουλειά μου σαν φωτογράφος εκείνη τη στιγμή, ήταν και η δικιά μας ομάδα τα κορίτσια. Και στο Πανευρωπαϊκό ανοιχτής θάλασσας όμως είχε τεράστιο ανταγωνισμό, κυρίως από τα Ιταλικά σκάφη και είχε πολλές καλές στιγμές για φωτογράφιση”.

Για τον ανταγωνισμό και τις δυσκολίες που συναντάει επισήμανε:

“Ανταγωνισμός με συναδέλφους δεν υπάρχει και αναφέρομαι στις μεγάλες διοργανώσεις όπου υπάρχουν και ξένοι φωτογράφοι. Δεν είναι όπως για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς αγώνες που είναι πολλοί και ο καθένας προσπαθεί να εξασφαλίσει την καλύτερη θέση
για να φωτογραφίσει. Μια δυσκολία όμως που συναντώ πολύ συχνά είναι το να βρω φουσκωτό σκάφος μ ένα χειριστή μόνο για μένα, για να είμαι στο σωστό σημείο στον αγώνα. Πολλές φορές πάω με κάποιον προπονητή ή με το σκάφος της επιτροπής. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και δεν είναι πάντα στο κατάλληλο σημείο για σωστή φωτογράφιση. Χρειάζεται να έχω ένα σκαφάκι μόνο για μένα για να επιλέξω εγώ που θα πάω για να φωτογραφίσω. Στους μεγάλους αγώνες προβλέπεται πάντως να υπάρχει σκάφος για φωτογράφους”.

Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι και στην ιστιοπλοΐα ο φωτογράφος πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για να αποθανατίσει το απρόβλεπτο:

“Πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος να τραβήξεις αυτό που θα συμβεί
αλλά μερικές φορές συμβαίνουν και πράγματα που δεν τα περιμένεις και αυτό μπορεί να σου δώσει μια εντυπωσιακή φωτογραφία. Το σημαντικό όμως είναι ο φωτογράφος να είναι με την κάμερα στο μάτι συνεχώς. Μόνο έτσι μπορεί να προλάβει το αναπάντεχο”.

Η φωτογράφιση αγώνων ιστιοπλοΐας δεν είναι το μόνο αντικείμενο ενασχόλησης του Νίκου Πάντη. Για 22 περίπου χρόνια ασχολείται με τη φωτογραφία χορού. Σήμερα μάλιστα έχει τη μεγαλύτερη πείρα στο
συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη.
Στο κλείσιμο της κουβέντας μας μας μίλησε για τις ιδιαιτερότητες αυτού του κομματιού της δουλειάς του:

“Στο χορό η κίνηση είναι πολύ πιο γρήγορη και η καλή στιγμή είναι πολύ πιο συγκεκριμένη απ ότι στην ιστιοπλοΐα. Στην ιστιοπλοΐα μπορεί να τραβήξεις πέντε συνεχόμενες φωτογραφίες και να είναι και οι πέντε καλές. Στο χορό στις πέντε συνεχόμενες η καλή στιγμή είναι μία. Πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα να τραβήξεις πάνω στην κίνηση”.

Στο slide show που ακολουθεί μπορείτε να δείτε επιπλέον φωτογραφίες του Νίκου Πάντη τόσο απο την ιστιοπλοΐα όσο και από τον χορό, επιλεγμένες απo τον ίδιο για το navysports.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Συναντήσεις ανάπτυξης από την Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ

Προπονητικές συναντήσεις Ανάπτυξης το Σάββατο και την Κυριακή 13 και 14 Μαΐου σε Θεσσαλονίκη Αττική και Γιάννενα.
Close