Ο Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Τσαλίκης, ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για την Προεδρία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, στις επερχόμενες εκλογές του Μαρτίου.
Με γραπτή δήλωση του απευθύνει ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους Ομίλους της Ελλάδας: «Αποφάσισα να διεκδικήσω την Προεδρία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μετά από συζητήσεις με πολλούς φίλους και συναθλητές από όλα τα μέρη της πατρίδας μας έχοντας βαθιά γνώση του αθλήματος τόσο στο διοικητικό τομέα, όσο και στο στίβο των αγώνων. Έχοντας πλήρη επίγνωση της τιμής του αξιώματος, αλλά και των ευθυνών που από αυτό απορρέουν, σας καλώ να αρμενίσουμε μαζί για την ουσιαστική και όχι προσχηματική ανανέωση της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Μοναδική μας δέσμευση η υλοποίηση των αρχών της διακήρυξης για τη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ της ελληνικής ιστιοπλοΐας.»
Το βιογραφικό του Λάζαρου Τσαλίκη
Ο Άκης Τσαλίκης, Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, συμμετέχει στο ORC ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 2010 και ως μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Αγώνων (Race Management Committee) από το 1999. Το Νοέμβριο του 2020 εκλέχτηκε μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του ORC, ενώ έχει επίσης διατελέσει μέλος της Oceanic and Offshore Committee της World Sailing τις περιόδους 2002-2004 και 2012-2016.
Ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής επτά συνολικά παγκοσμίων και πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ολυμπιακών κατηγοριών και ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη και στο Πόρτο Καρράς. Έχει διατελέσει για σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Διεθνών Ιστιοπλοϊκών Αγώνων «Aegean Regatta» που διοργανώνει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τους ναυτικούς ομίλους του ανατολικού Αιγαίου έχοντας στόχο την ανάπτυξη του ναυταθλητικού τουρισμού.
Προέρχεται από την μεγάλη σχολή της ολυμπιακής κλάσης 470, διετέλεσε μέλος της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας στην κλάση 470 και έχει συμμετάσχει σε Μεσογειακούς και Βαλκανικούς αγώνες. Είναι ενεργός αθλητής ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, αγώνισμα στο οποίο κατέκτησε την δεύτερη θέση της ερασιτεχνικής κατηγορίας Corinthians στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ORC 2016, ως κυβερνήτης του σκάφους «Οξυγόνον». Συγκαταλέγεται στους λίγους Έλληνες ωκεανοπόρους, αφού διέσχισε τον Ατλαντικό το 1992 ακολουθώντας την πορεία του Κολόμβου στα πλαίσια του επετειακού αγώνα Discovery Race για τα 500 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής, ως μέλος του πληρώματος του σκάφους του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη 97», κατακτώντας μάλιστα την τρίτη θέση στην κατηγορία IOR.
Είναι Καθηγητής α¨ βαθμίδας του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιοδοντολογία στο Philipps Universitaet Marburg στη Γερμανία, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του σε συνεργασία με το State University New York at Buffallo με βαθμό magna cum laude (άριστα με διάκριση). Από το Νοέμβριο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2020 διετέλεσε αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και αναπληρωματικό μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ
Ας αρμενίσουμε μαζί σε μία ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ
Οι επερχόμενες εκλογές στις Ομοσπονδίες ανοίγουν το διάλογο για το μέλλον του αθλητισμού στην Ελλάδα. H Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία είναι μία από τις ιστορικές αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας. Στη μακρά περίοδο λειτουργίας της υπήρξαν πολλά σημαντικά γεγονότα και ορόσημα που διαμόρφωσαν τη μέχρι τώρα θετική εικόνα της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας. Όμως, η σημερινή απαξίωση του αθλήματος και η γενικότερη κατάσταση με κύριο χαρακτηριστικό την άκρατη εμπορευματοποίηση, την υποχρηματοδότηση των σωματείων και τη λειτουργική αναξιοπιστία, καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανάληψης μιας ουσιαστικής πρωτοβουλίας, ώστε η Ελληνική ιστιοπλοΐα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να θεμελιώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία.
Πίσω από κάθε ενεργό και δραστήριο Σωματείο βρίσκονται Άνθρωποι που το στηρίζουν με τους αγώνες τους προσφέροντας άφθονη ανιδιοτελή εργασία. Οι Άνθρωποι αυτοί που χαρακτηρίζονται για την αγάπη τους στη θάλασσα και τον ναυταθλητισμό, για να κινητοποιηθούν σε ευρύτερο επίπεδο, απαιτούν μια νέα διοίκηση που θα δώσει πρώτη αυτή το παράδειγμα, ατενίζοντας όλα τα προβλήματα κατάματα και χαράζοντας «Νέα Πορεία».
Αγωνιζόμαστε για μια Ομοσπονδία με δημοκρατική οργάνωση και ουσιαστικές συλλογικές διαδικασίες, με προσανατολισμό που θα προωθεί και θα αναπτύσσει την κοινωνική, αθλητική και παιδαγωγική διάσταση της ιστιοπλοΐας. Μία Ομοσπονδία δραστήρια, παρούσα στα αθλητικά δρώμενα, διεκδικητική, στο πλευρό των σωματείων.
Είναι απολύτως απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα από ομίλους, αθλητές, προπονητές, γονείς, φίλους της Ιστιοπλοΐας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που θα αγωνίζεται και θα απαιτεί την δίκαιη και επαρκή χρηματοδότηση καθώς και την υλικοτεχνική στήριξη τόσο του αγωνιστικού όσο και του μαζικού ναυταθλητισμού. Αγωνιζόμαστε γενικότερα για την υγιή σωματική, ψυχική και ηθική ενδυνάμωση και την επιστημονική στήριξη των σωματείων και των αθλητών. Στο κέντρο, άλλωστε, όλης αυτής της προσπάθειας πρέπει να βρίσκονται οι αθλήτριες και οι αθλητές, από τα πρώτα βήματά τους έως την κορύφωση της σταδιοδρομίας τους, σε μία προσπάθεια ώστε οι εκάστοτε πρωταγωνιστές της ιστιοπλοΐας να αποτελούν πρότυπα , ινδάλματα και μέντορες για τους συνεχιστές του αθλήματος. Διότι όποιος δεν τιμά το παρελθόν και το παρόν δεν έχει μέλλον.
Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα τεκμηριώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και τις παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν.
Ειδικότεροι στρατηγικοί στόχοι πρέπει να είναι:
- Η εκπόνηση και εφαρμογή, επίκαιρου κάθε φορά, στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και λειτουργίας της Ε.Ι.Ο. Η τακτική και συστηματική επικαιροποίηση και βελτιωτική αναθεώρηση προγραμμάτων, βασισμένων σε αναγνωρισμένα πρότυπα και με διεθνή απήχηση προς διασφάλιση ολοκληρωμένης και υψηλής ποιότητας εκμάθησης του αθλήματος, πάντοτε στην αιχμή των εξελίξεων.
- Η οργάνωση και η λειτουργία προγραμμάτων ανάπτυξης και διάδοσης του αθλήματος, με σκοπό την εξειδίκευση, την εμβάθυνση, την πρωτοτυπία, τη διεπιστημονικότητα και τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των νέων προπονητών και εκπαιδευτών.
- Η δημιουργία κατάλληλων δομών για την ανάδειξη νέων ιστιοπλόων και την επιβράβευση όσων διακρίνονται. Να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη του ναυταθλητικού χαρακτήρα των εγκαταστάσεων (μαρίνες), δίνοντας προτεραιότητα στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ναυταθλητικών Ομίλων. Σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για την παροχή συμβουλών προς τα σωματεία για την αποκατάσταση όλων των παραλείψεων και των προβλημάτων, ώστε να νομιμοποιηθούν και να αδειοδοτηθούν όλες οι ναυταθλητικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των μορφών ιστιοπλοΐας, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις κλάσεις, ολυμπιακές και μη. Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων με την σταθερή και άμεση καταβολή τους κάθε έτος ώστε τα σωματεία να πάρουν οικονομική ανάσα, να μειωθεί η επιβάρυνση των γονέων και να μην εξαρτάται η λειτουργία, αλλά και η επιβίωση ενός σωματείου, αποκλειστικά από την εύρεση χορηγών.
- Η ενίσχυση και η περαιτέρω ανάπτυξη των προγραμμάτων εκμάθησης ενηλίκων, αλλά και η διαρκής επιμόρφωση όλων των ιστιοπλόων και στελεχών διοργάνωσης αγώνων.
- Η ανάδειξη της ΕΙΟ σε πρωταγωνιστικό παράγοντα αθλητικής δράσης και κατ’ εξοχήν πρόσφορο εταίρο για προγράμματα ανάπτυξης του ναυταθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με παράλληλο στόχο τη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης του έργου της.
- Η προώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των αγώνων που διοργανώνονται στην Ελλάδα.
- Η προσέλκυση ιστιοπλόων υψηλών επιδόσεων και προπονητών διεθνούς ακτινοβολίας για την αγωνιστική τους προετοιμασία και τη διοργάνωση προπονητικών camp στη χώρα μας.
- Η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης και η ανάδειξη των δημιουργικών δραστηριοτήτων των σωματείων.
- Η λειτουργία προηγμένων συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και αξιολόγησης για το σύνολο του επιτελούμενου διοικητικού έργου καθώς και για τις αναγκαίες για την υποστήριξη αυτού διαδικασίες. Η δημιουργία γραφείου αναφοράς περιστατικών παρατυπιών στο ναυταθλητισμό και η συνεργασία με ειδικό επιστημονικό προσωπικό για την ψυχολογική υποστήριξη αθλητών, γονέων και προπονητών.
- Η διαρκής μέριμνα για την υγεία και ασφάλεια των μελών της ιστιοπλοϊκής οικογένειας. Υγειονομική βοήθεια, όση και όπου απαιτείται, στους αθλητές, τους προπονητές και γενικά σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται και μετέχουν της αθλητικής δραστηριότητας. Όσο διαρκεί η πανδημία CoViD-19, επαρκής και δωρεάν από την Πολιτεία χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, διαγνωστικών τεστ σε όλους τους προπονητές και αθλητές των ομίλων, στους διασυλλογικούς αγώνες και στα πανελλήνια πρωταθλήματα.
- Η διαρκής και ιδιαίτερη πρόνοια για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες και εγκαταστάσεις όλων των σωματείων.
- Η μέριμνα για τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των προπονητών, καθώς και για τη διεύρυνση των προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών ιστιοπλόων μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής τους πορείας. Κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων (προπονητές και διοικητικό προσωπικό) στα σωματεία αναλαμβάνοντας η ΓΓΑ, ενδεχομένως μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τη χρηματοδότηση κατά το ελάχιστο των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών.
- Η οργάνωση και τακτική λειτουργία Σχολής Προπονητών σε συνεργασία με τις ΣΕΦΑΑ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη ΓΓΑ. Η ένταξη στο σχετικό Πρόγραμμα Σπουδών της υποχρεωτικής Πρακτικής Άσκησης σε ναυταθλητικά σωματεία.
- Η δημιουργία προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με τις ΣΕΦΑΑ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με στόχο τη διαρκή και συνεχή επιμόρφωση των προπονητών, αλλά επίσης την αναβάθμιση των πτυχίων τους.
- Η προώθηση της συνεργασίας με Ομοσπονδίες χωρών με ναυταθλητική ιστορία και παράδοση, η ανάπτυξη δικτύων αθλητικής και προπονητικής συνεργασίας, η ενίσχυση της κινητικότητας αθλητών και προπονητών και η ουσιαστική συμβολή της ΕΙΟ στην οικοδόμηση του παγκόσμιου ιστιοπλοϊκού μέλλοντος.
- Η ανάδειξη του έργου της Ε.Ι.Ο., η διάχυση της γνώσης και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας προς όφελος ειδικότερα του αθλητισμού, αλλά επίσης της Πολιτείας και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.
- Η ανταπόκριση στις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας.
- Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΕΙΟ, των σωματείων και της ολυμπιακής κληρονομιάς για αθλητικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου και ειδικότερα για την προσέλκυση πανευρωπαϊκών και παγκοσμίων πρωταθλημάτων σε όλη την επικράτεια και καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
- Η ενίσχυση δραστηριοτήτων που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ιστιοπλοΐας, καθιστώντας τη φιλική προς το περιβάλλον και υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Η ένταξη των σωματείων στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ είναι πολύ σημαντική για την χρηματοδότηση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, με στόχο τη λειτουργία κάτω από φιλικές για το περιβάλλον συνθήκες, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατά συνέπεια της οικονομικής επιβάρυνσης των σωματείων. Επομένως, θα δώσει λύση αφενός μεν στο μεγάλο πρόβλημα της συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων των σωματείων, αφετέρου δε θα εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους σε αυτά, προκειμένου να διατεθούν σε αθλητικές δραστηριότητες.
- Η συστηματική εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα σωματεία μέλη της ΕΙΟ και προς τρίτους.
- Η άσκηση πολιτικών με στόχο τον διαρκή εκσυγχρονισμό της οργανωτικής δομής και των διοικητικών της διαδικασιών, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση όλων των διαθέσιμων πόρων της, ανθρώπινων, οικονομικών και υλικών.
- Η αξιοποίηση, με διαφανείς διαδικασίες, της κινητής και ακίνητης περιουσίας και των άυλων περιουσιακών στοιχείων της ΕΙΟ, με στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη του επιτελούμενου εκπαιδευτικού και αθλητικού έργου.
- Η ενίσχυση των δεσμών της ΕΙΟ με την κοινότητα των παλαίμαχων αθλητών και ιδιαίτερα όσων έχουν διακριθεί σε πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο και ολυμπιακό επίπεδο. Η αξιοποίηση σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ βάση των γνώσεων τους, αλλά και της πολύτιμης εμπειρίας τους, εμπεριστατωμένης θεώρησης των πραγμάτων που εξ ορισμού διαθέτουν, για τη χάραξη (υποστήριξη) του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου. Οι πρωταθλητές με διάκριση που απασχολούνται στο ευρύτερο δημόσιο, πρέπει να ενισχύσουν την ανάπτυξη του αθλήματος μας.