Ανακοίνωση της διεθνούς κωπηλατικής ομοσπονδίας, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Τον ηγετικό της ρόλο στην καταπολέμηση του ντόπινγκ υπογραμμίζει προς τα κράτη μέλη της η Διεθνής Κωπηλατική Ομοσπονδία αποστέλλοντας τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζει μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση αυτή. Πιο συγκεκριμένα:
Είναι η Πρώτη διεθνής ομοσπονδία που έκανε έλεγχο Εκτός Αγώνων το 1983
Καθιέρωσε τον υποχρεωτικο Ισόβιο αποκλεισμο για παράπτωμα ντοπινγκ το 1989 (αργότερα μειώθηκε σε 2 χρόνια, το 2003, προκειμένου να συμμορφωθεί με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ)
Καθιέρωσε την «Φόρμα Δέσμευσης Αθλητών FISA» το 1991 το οποίο περιλαμβάνει και ρήτρα για το «όχι ντόπινγκ».Η WADA ακολούθησε με ανάλογη φόρμα για όλους τους αθλητές το …2015.
Καθιέρωσε το αιματολογικό «δείγμα» προ Αγώνων το 2001 το οποίο χρησιμοποιήθηκε για στοχευμένες αιτίες και ως τρόπος καθορισμού επικράτησης αφύσικων αποτελεσμάτων ανάμεσα στον κωπηλατικό πληθυσμό.
Καθιέρωσε την αιμοληψία Εκτός Αγώνων το 2009.
Εισήγαγε το Αιματολογικό Διαβατήριο σύμφωνα με τις οδηγίες της WADA το 2010.
Η FISA έχει ήδη τράπεζα αιματολογικών δεδομένων με τα οποία δουλεύει. Το APMU (Τμήμα διαχείρισης Αθλητικού Διαβατηρίου) είναι το ανεξάρτητο Εργαστήριο Αντι-ντόπινγκ της FISA
Εφαρμογή του Διαβατηρίου Στεροειδών χρησιμοποιώντας το APMU το οποίο παρακολουθεί όλα τα βιολογικά διαβατήρια της FISA
Η FISA χρησιμοποιεί το σύστημα ADAMS (κεντρικό on-line σύστημα πληροφοριών της WADA) για όλα τα αποτελέσματα τεστ και για Εξαιρέσεις για Θεραπευτικούς Λόγους (TUE) ώστε η WADA να μπορεί να παρακολουθεί τις εγκρίσεις όλων των TUE
Η FISA ήταν ένα από τα 4 αθλήματα που διεξήγαγαν Προαγωνιστικό έλεγχο αίματος το καλοκαίρι του 2008 στους Ο.Α. του Πεκίνου και ένα από τα έξι αθλήματα στους Ο.Α. του Λονδίνου το 2012.
Είναι η Πρώτη Διεθνής Ομοσπονδία που χρησιμοποίησε βιοτεχνολογία (Έλεγχο DNA) το 2007 για να προσάγει τις παραβιάσεις αντι-ντόπινγκ. Αυτή ήταν η ποινική διαδικασία που εφαρμοζόμενη, προ αγώνων στο Πεκίνο, είχε ως αποτέλεσμα την διαπίστωση επτά παραβιάσεων τις Ρωσικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και αποκλεισμό της ομοσπονδίας.
Καθιέρωσε την πολιτική «Όχι βελόνες» το 2011 (εκτός και αν ιατρικά τεκμηριωθεί και εγκριθεί από την FISA). Αυτή η πρωτοβουλία της FISA υιοθετήθηκε από την ποδηλασία και την γυμναστική καθώς και την ΔΟΕ.
Η FISA και το Anti-Doping σήμερα
Συλλογή δειγμάτων αίματος και Ούρων Εντός και Εκτός Αγώνων
Αιματολογικό διαβατήριο – συλλογή δειγμάτων και κλήρωση ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες σε Αγώνες Παγκοσμίου επιπέδου. Τα Διαβατήρια διαχειρίζεται Τρίτος Φορέας -APMU14/1/2016 – FISA Antidoping / Mετ ΛΤ [2]
Εφαρμογή του διαβατηρίου Στεροειδών καθώς το APMU παρακολουθεί όλα τα βιολογικά διαβατήρια.
Όλες οι αιτήσεις TUE (Χρήση φαρμάκων για θεραπευτικούς λόγους) καταχωρούμε στο σύστημα ADAMS ώστε να μπορεί η WADA να τα παρακολουθεί.
Εφαρμογή της πολιτικής Όχι –βελόνες σε όλους τους Παγκόσμιους Κωπηλατικούς Αγώνες.
Τα Anti-Doping τεστ αναφέρονται με διαφάνεια κάθε χρόνο στις εγκυκλίους της FISA (π.χ. Εγκύκλιος Νο 2 του 2015, θέμα 17)
Υπάρχει αποκλειστική υπο-ιστοσελίδα στο σαϊτ της Παγκόσμιας Κωπηλασίας
Οι αποφάσεις σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση αναφέρονται επίσης σε αυτή την υπο-ιστοσελίδα