Το χώρο όπου προπονούταν αθλητές της κωπηλασίας και του κανόε καγιάκ στην περιοχή του φράγματος Γερμασόγειας στην Κύπρο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν χθες οι όμιλοι που δραστηριοποιούταν εκεί με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον τεράστιο πρόβλημα για τους αθλητές.
Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού Νίκος Χαραλαμπίδης μάλιστα, σε χθεσινή ανάρτηση του στην σελίδα του ομίλου στο facebook έδωσε με χαρακτηριστικό τρόπο τη διάσταση του προβλήματος:
“Η ώρα 3.23 μ.μ. σήμερα γράφτηκε ίσως η πιο θλιβερή μέρα του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού με την αποχώρηση των Πολυπρωταθλητών Τμημάτων Κωπηλασίας και Κανό Καγιάκ του Ομίλου μας από το Φράγμα Γερμασόγειας.
Μετά από 8 μήνες αγώνα, κραυγές αγωνίας, τρέξιμο, κτύπημα δεν ξέρω και εγώ σε πόσες πόρτες και είσπραξη αρκετών υποσχέσεων αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τον φυσικό μας χώρο προπόνησης με αποτέλεσμα 150 αθλητές μας να μην έχουν που να προπονηθούν παρά μόνο στην θάλασσα (αν είναι δυνατόν) και για όσο μας το επιτρέπουν φυσικά οι καιρικές και άλλες συνθήκες .
Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα ψύχραιμα και μέσα στα πλαίσια της όποιας λογικής όμως τα τελευταία χρόνια όλα τα ναυταθλήματα που δραστηριοποιούμαστε (κολύμβηση , ιστιοπλοΐα , κωπηλασία, κανό καγιάκ και υδατοσφαίριση) δέχονται μία φοβερή πίεση , ένα συνεχές τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων και ανυπέρβλητων εμποδίων από την ίδια την πολιτεία και ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ μας διακατέχει όλους. ΓΙΑΤΙ συζητούμε εδώ και μία δεκαπενταετία την ετοιμασία κανονισμών για χρήση των φραγμάτων για αθλοπαιδιές ενώ ανά το παγκόσμιο δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και ΓΙΑΤΙ φθάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ποιος θα απολογηθεί σε αυτά τα παιδιά που ρωτούν με αγωνία τι θα γίνει τώρα κύριε ? Δεν δικαιούται κανένας να τους στερήσει το δικαίωμα να αθλούνται ειδικά σε μία χρονική περίοδο που η νεολαία μας δέχεται φοβερές πιέσεις και προσπαθεί να βρει την χαμένη της ταυτότητα.
Έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις από το κράτος ότι τροχιοδρομούνται πολύ σύντομα λύσεις των προβλημάτων τόσο για τους φράκτες όσο και για την κατάσταση των κολυμβητηρίων καθώς και τους περιορισμούς στην χρήση της θάλασσας. Αναμένουμε από την πολιτεία να δείξει την ίδια ευαισθησία που δείχνει σε άλλα αθλήματα και να δούμε επιτέλους έργα και πράξεις γιατί θα είναι τραγικότατο αν αναγκαστούμε να το κλείσουμε και να στείλουμε πέραν των 800 παιδιών και 22 προπονητών, που απασχολεί ο Όμιλος μας, στους δρόμους , με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο Όμιλος ο οποίος έχει φέρει στην Κύπρο το πρώτο Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό μετάλλιο και οι αθλητές του κάνουν περήφανο τον κάθε κύπριο με τις συνεχείς επιτυχίες τους σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο με πρόσφατο το χθεσινό αργυρό μετάλλιο από τον Παύλο μας στον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας στην Κίνα Αναμένει Έργα και Πράξεις , έχουμε μπουχτίσει από Λόγια.
Νίκος Χαραλαμπίδης
Πρόεδρος ΝΟΛ”
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού από την αρχή του χρόνου οι όμιλοι Λεμεσού, Αμμοχώστου, Κερύνειας και η Ομοσπονδία Κανό Καγιάκ ήταν “πρόσφυγες” στο συγκεκριμένο χώρο μετά την επιστροφή της απαλλοτριωμένης γης από το Υπουργείο Γεωργίας πίσω στους ιδιοκτήτες της.
«Έχουμε αποταθεί στον ΚΟΑ, στο Υπουργείο Γεωργίας και στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, οι οποίοι προσπαθούν να βρεθεί μια λύση. Το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων έχει εισηγηθεί να μας δοθεί για προσωρινή χρήση ένα κομμάτι τεμαχίου που βρίσκεται στα Φοινικάρια, είναι το μοναδικό κομμάτι που με βάση τη μορφολογία του εδάφους και κάποιων νομικών κωλυμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δυστυχώς όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με την εχθρική στάση του Κοινοτάρχη της κοινότητας, ο οποίος αντιτίθεται έντονα στην εκεί εγκατάσταση μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο στην Επαρχιακή Διοίκηση, για την παραχώρηση της σχετικής άδειας για να μπορέσουμε να αρχίσουμε και ολοκληρώσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν στο χώρο και ευχόμαστε να μην υπάρξουν άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις» τόνισε σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του ΝΟΛ ο Νίκος Χαραλαμπίδης και συνέχισε λέγοντας για τα κοντέινερ με τον εξοπλισμό του ομίλου:
«Δεν είχαμε πού να πάμε γι’ αυτό τα βάλαμε εκεί. Αν δεν τα βάζαμε κάπου, 150 παιδιά του Ομίλου θα σταματούσαν τον αθλητισμό. Ήδη κάποιες μέρες μέχρι να τα μεταφέρουμε σταματήσαμε τις προπονήσεις και κάποια παιδιά απομακρύνθηκαν, τα οποία προσπαθήσαμε να φέρουμε πίσω. Ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό θα έχει αίσιο τέλος, έχουμε ενημερώσει σχετικά Αρχηγούς κομμάτων, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και άλλους Φορείς. Εισπράξαμε αρκετές υποσχέσεις, ελπίζουμε ότι θα έχει θετική κατάληξη το θέμα. Να αναφέρουμε ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Ομίλου το κόστος των έργων και μετακίνησης σε ασφαλή μέρος των σκαφών θα το επωμιστεί ο ΝΟΛ χωρίς την βοήθεια κανενός, ταυτόχρονα είμαστε σε επικοινωνία με τους άλλους Ομίλους για να ολοκληρώσουν και αυτοί τα δικά τους έργα».
Αναφορικά με το εάν υπάρχει βοήθεια απο τις ομοσπονδίας ο Νίκος Χαραλαμπίδης επισήμανε:
“Οι Ομοσπονδίες έχουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν και συμπλήρωσε ότι αναφορικά με οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση προς τους Ομίλους οι Ομοσπονδίες δεν μπορούν να συνεισφέρουν εκτός από ηθική υποστήριξη, καθώς σε αρκετές από αυτές είναι ήδη πολύ χαμηλός ο προϋπολογισμός τους”.