Με στόχο την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος ανά την Ελλάδα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη για το άθλημα της Κωπηλασίας η ΕΚΟΦΝΣ σε συνεργασία με τα κατά τόπους σωματεία μέλη της αποφάσισε να πάρει ενεργά μέρος στις δράσεις του προγράμματος «Προσφέρω», κατά το οποίο για φέτος πρόκειται να πραγματοποιηθούν συνολικά 50 δράσεις υποβρύχιου καθαρισμού σε όλη την χώρα.
Η πρώτη δράση με τη συμμετοχή της Ελληνικής Κωπηλασίας θα γίνει από την iSea, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 17 Ιουλίου και ώρα 10.30 π.μ. – 12.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί υποβρύχιος καθαρισμός στον Θερμαϊκό Κόλπο στην περιοχή μπροστά από τις εγκαταστάσεις των δυο παραπάνω Ομίλων
Ήδη την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2020, απομακρύνθηκαν συνολικά 3 τόνοι απορριμμάτων από 16 περιοχές με τη συμμετοχή 118 εθελοντών και περισσότερων από 20 δυτών. Σε όλες τις δράσεις, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων και την απαραίτητη μείωση των απορριμμάτων στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκαν στη συλλογή δεδομένων για τα υδάτινα απορρίμματα και την καταγραφή τους σε ειδικές φόρμες, σε συμφωνία με την εναρμόνιση της χώρας μας για τον στόχο 10 του στρατηγικού σχεδιασμού για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ενόψει της δράσης της επόμενης εβδομάδας η Κωπηλατική Ομοσπονδία ζητά από τα σωματεία που θα πάρουν μέρος να προτείνουν άτομα που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και να βοηθήσουν τους δύτες στην απομάκρυνση των απορριμμάτων τόσο στην στεριά όσο και στην θάλασσα. Για αυτούς που θα βοηθήσουν στην θάλασσα, ο εξοπλισμός που χρειάζεται είναι: μάσκα, αναπνευστήρας, βατραχοπέδιλα και στολή εάν είναι διαθέσιμη.
Το υδάτινο περιβάλλον ως πολύτιμη κληρονομιά θα πρέπει να προστατεύεται και να αποκαθίσταται ώστε να διατηρείται η βιοποικιλότητα και να εξασφαλίζεται η πολυμορφία και η δυναμική των υδάτινων μαζών. Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υδάτινα οικοσυστήματα. Για χρόνια, οι ωκεανοί θεωρούνταν από τον άνθρωπο το ιδανικό μέρος για τη ρίψη των απορριμμάτων και των λημμάτων που προέκυπταν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση, η απόρριψη και η συσσώρευση σκουπιδιών δημιουργούν προβλήματα στους οργανισμούς και, κατά συνέπεια, στην εύρυθμη λειτουργία των οικοσυστημάτων. Είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας, που σε συνδυασμό με αποτελεσματικά μέτρα, θα οδηγήσουν στην ανακούφιση των υδάτινων οικοσυστημάτων.