Του Γιώργου Ροδάκογλου
H κωπηλασία στην Ελλάδα είναι ένα άθλημα που έγινε ευρέος γνωστό τις τελευταίες δυο δεκαετίες και κατάφερε όχι μόνο να αναδείξει σπουδαίους αθλητές αλλά και να αποκτήσει το δικό της κοινό.
Ως άθλημα όμως είναι εσωστρεφές και απευθύνεται σε λίγους αφού εξακολουθεί να περιορίζεται σε καθαρά πρωταθλητικό πλαίσιο. Μοναδική εξαίρεση και ένδειξη εξωστρέφειας αποτελεί το τμήμα της παράκτιας κωπηλασίας που λειτουργεί στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης στη Θεσσαλονίκη. Η ίδρυση του τμήματος coastal rowing βασίζεται σε μια ιδέα του Νίκου Γκουντούλα, ενός Ολυμπιονίκη που συνεχώς επιζητούσε τη σύνδεση του αθλήματος με το κοινό, στοχεύοντας στη βιωματική εμπειρία των απλών πολιτών.
Αφορμή για το εγχείρημα του Νίκου, στάθηκε ένα παιδικό όνειρο που με την πάροδο των χρόνων τον ώθησε στην απόφαση να αγοράσει με δικά του χρήματα τα πρώτα σκάφη παράκτιας κωπηλασίας. Από τότε και έως σήμερα, η πρωτοβουλία αυτή συμπλήρωσε ήδη μια πορεία τριών χρόνων και τα συμπεράσματα που συνάγονται, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Περίπου ογδόντα άτομα ηλικίας από 19 έως 62 χρόνων ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο άθλημα και από την πρώτη ημέρα συμμετέχουν σε πρωινά και απογευματινά προγράμματα ενώ έχουν ήδη εξοικειωθεί με το υγρό στοιχείο. Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν πλέον σε αγώνες εντός και εκτός Ελλάδας, και συνδυάζουν τον αθλητισμό με την αναψυχή, και την καλλιέργεια του σώματος με τη γνώση.
Ωστόσο το ιδιαίτερο άνοιγμα της κωπηλασίας στην κοινωνία της πόλης, μπορεί να προσδίδει στον Ο.Φ.Θ μια επιτυχή πανελλήνια μοναδικότητα, όμως δυστυχώς δεν έχει βρει μιμητές κάτι που ίσως να μην είναι και τόσο τυχαίο. Η άρνηση προκύπτει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ναυτικοί Όμιλοι στην Ελλάδα δεν επιδιώκουν να απεμπλακούν από τα ελιτίστικα πρότυπα, με αποτέλεσμα να μην συμβαδίζουν με μια σύγχρονη κοινωνία. ίσως με μια ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής κατεύθυνσης να μπορούσαν να εντάξουν στο χώρο τους και άλλες κοινωνικές ομάδες, αυτό όμως προϋποθέτει αρχικά τη διεύρυνση της βάσης των μελών, που στην πλειοψηφία τους εκπροσωπούν την ανώτερη οικονομική ή αστική τάξη. Η εφαρμογή της ιδέας του Νίκου Γκουντούλα χαρακτηρίζεται εξέχουσα, διότι βασίστηκε σ ένα απλό μεράκι και σ ένα πείσμα για κάτι καινούργιο, ενώ υιοθετήθηκε από ένα διοικητικό συμβούλιο που με την απόφαση του αυτή δίνει το δικό του στίγμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα άτομα που εγράφησαν στο τμήμα της παράκτιας κωπηλασίας άντλησαν πληροφορίες από το διαδίκτυο ή ενημερώθηκαν από φίλους τους. Έτσι η ομάδα δεν αποτελείται πλέον μόνο από Έλληνες αλλά σε αυτήν εντάχθηκαν Ιταλοί, Γερμανοί, Τούρκοι και Αμερικάνοι, που όλοι τους πέρα από κάθε επαγγελματική κατηγορία, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Αγαπούν το νερό, τη φύση, αντιμετωπίζουν με σεβασμό κάθε μορφή ζωής και ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφάλειας και ιεραρχίας. Οι ίδιοι περιγράφουν τη σχέση τους με την κωπηλασία ως χόμπι, ψυχαγωγία, ψυχοθεραπεία και καλή παρέα. Με αφορμή λοιπόν, ένα προπονητικό ταξίδι στα Γιαννιτσά, είκοσι δύο από τους αθλητές της παράκτιας κωπηλασίας του Ο.Φ.Θ, βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου και για πρώτη φορά κωπηλάτησαν στον ποταμό Λουδία. Η διήμερη παραμονή τους συνδυάστηκε και με μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τους επόμενους μήνες.
Συμπερασματικά, παρατηρώντας την ομάδα της παράκτιας κωπηλασίας του Νίκου Γκουντούλα, διαπιστώνει κανείς ότι τα ουσιαστικά οφέλη από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται, είναι πολλαπλά και αμφίδρομα. Ένα από τα θετικότερα αποτελέσματα, είναι το σημείο αναφοράς που αποκτούν όσοι δεν ασχολήθηκαν με το υγρό στοιχείο, ενώ η συμμετοχική διαδικασία τους οδηγεί ώστε να ανακαλύψουν μια νέα πλευρά στη ζωής τους, καθώς διαμορφώνουν άλλες προτεραιότητες που τους αποδίδουν ποιοτικότερα χαρακτηριστικά. Εξίσου σημαντική είναι και η αλληλοεπίδραση μεταξύ των ομίλων, έστω και σε επίπεδο φιλοξενίας, αλλά ακόμη σημαντικότερο ρόλο αποκτά η διάχυση της πληροφορίας και η μεταφορά της εμπειρίας, που εν τέλη λειτουργεί συνεκτικά και προς όφελος της κωπηλασίας.
*O Γιώργος Ροδάκογλου είναι δημοσιογράφος της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και της ΙFJ.