Του Κώστα Τουτσίδη
“Της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι. Να μην τολμήσεις να τη δεις ποτέ από τη στεριά”…
έγραψε σε στίχους του ο Νίκος Καββαδίας. Για όσους ασχολούνται με το ναυταθλητισμό στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, οι στίχοι αυτοί βρίσκουν την απόλυτη εφαρμογή στην καθημερινότητα τους.
Η παράκτια κωπηλασία ή “coastal rowing” όπως λέγεται διεθνώς, δίνει την ευκαιρία ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είναι αθλητές καριέρας, να απολαύσουν τη θέα μέσα από τη θάλασσα, κάνοντας παράλληλα και αθλητισμό. Άλλωστε το μοναδικό οργανωμένο “Coastal Rowing Club” που υπάρχει στη χώρα μας βρίσκεται στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης και οργανώθηκε από τον παγκόσμιο πρωταθλητή της παράκτιας κωπηλασίας Νίκο Γκουντούλα.
Ο ίδιος σήμερα δηλώνει εξαιρετικά ικανοποιημένος για την εξέλιξη που είχε το εγχείρημα του. Παράλληλα ετοιμάζεται τόσο ο ίδιος με τον δίδυμο αδερφό του Απόστολο (επίσης παγκόσμιο πρωταθλητή), όσο και η ομάδα που δημιούργησε για τη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στο Μονακό.
Το navysports.gr φιλοξενήθηκε σε μια από τις προπονήσεις του club
στο Θερμαϊκό κόλπο και είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε εντυπωσιακά πλάνα και να μιλήσουμε με το Νίκο Γκουντούλα για την πορεία του Coastal Rowing.
«Ξεκινήσαμε και για τη νέα σεζόν με πολύ καλούς οιωνούς. Ήδη έχουμε πολλά νέα άτομα» δήλωσε ο Νίκος Γκουντούλας στο ξεκίνημα της συζήτησής μας και συνέχισε:
«Φέτος θα έχουμε και μια πολύ μεγάλη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μονακό με 18 άτομα συνολικά από την Ελλάδα. Θα συμμετέχουν αθλητές διαφορετικών ηλικιών και διαφορετικών επιπέδων καθώς όπως ξέρετε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της παράκτιας κωπηλασίας είναι ανοιχτό σε ηλικίες και επίπεδα. Στόχος μας είναι ο όμιλος μας να έχει συνεχώς συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και διεθνείς διοργανώσεις παράκτιας κωπηλασίας χωρίς ωστόσο αυτό να είναι αυτοσκοπός. Για μας αυτοσκοπός είναι η απόλαυση της θάλασσας και η χαρά της ενασχόλησης με την κωπηλασία κυρίως για την καλή φυσική μας κατάσταση αλλά και την αναψυχή».
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα
«Οι συμμετοχές μας σε αθλητικές διοργανώσεις είναι κάτι έξτρα που το στηρίζουμε με χαρά σαν κλάμπ και σαν όμιλος. Μην ξεχνάμε ότι οι πρώτοι που έτρεξαν σε παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας ήμασταν εγώ με τον αδερφό μου τον Απόστολο και η Αλεξάνδρα Τσιάβου και θέλουμε να συνεχιστεί η παρουσία σ αυτό το θεσμό και στο μέλλον κι από άλλους αθλητές απ όλη την Ελλάδα».
«Με πολύ μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα ότι στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μονακό θα συμμετέχουν κι άλλοι όμιλοι εκτός από τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης και συγκεκριμένα ο Ν.Ο.Θ και ο «Κεκρινίτις» από το Πεθελινό Σερρών. Συνολικά η ελληνική αποστολή θα φτάσει φέτος τα 25 άτομα κάτι που είναι πολύ θετικό αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος για να συμμετέχουμε το καλύπτουμε οι ίδιοι οι αθλητές».
Στόχος η μαζική συμμετοχή
«Στόχος μας είναι να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο το άθλημα της παράκτιας κωπηλασίας και να έρθει κοντά όσο γίνεται μεγαλύτερη μερίδα κόσμου γιατί είναι άθλημα που προσφέρεται για μαζική συμμετοχή. Εμείς εδώ στον όμιλο Φίλων Θαλάσσης ξεκινήσαμε την επομένη της λήξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη το 2014 και τώρα που βρισκόμαστε στην 3η χρονιά βλέπουμε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τη θετική ανταπόκριση του κόσμου σε σημείο που αρχίζουμε να έχουμε και θέμα χωρητικότητας».
Ραντεβού στα “Βότσεια”
«Στις 16 Οκτωβρίου θα διοργανώσουμε για 2η φορά αγώνες σπρίντ παράκτιας κωπηλασίας, διοργάνωση που θα είναι ενταγμένη στα «Βότσεια» και θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και άνθρωποι που δεν είχαν πρότερη εμπειρία στην κωπηλασία. Απ όσο ξέρω θα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή και απ τη Θεσσαλονίκη και απ την Αθήνα και θα είναι μια πολύ ωραία γιορτή της παράκτιας κωπηλασίας».
Την ημέρα που τους συναντήσαμε ο Νίκος Γκουντούλας και η ομάδα του φιλοξενούσαν κωπηλάτες από το Ντούισμπουργκ της Γερμανίας. Οι Γερμανοί αθλητές προπονήθηκαν μαζί τους στα νερά του Θερμαϊκού και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από αυτή τους την εμπειρία.
Για να πάρετε μια γεύση παράκτιας κωπηλασίας απ το “Thessaloniki Coastal Rowing Club”, σας ετοιμάσαμε ένα χαρακτηριστικό βίντεο. Κι όσοι θέλετε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τις δικές σας δυνατότητες στην πράξη.
Δείτε το…